Την άμεση ανέλκυση του Sea Diamond, του κρουαζιερόπλοιου που βρίσκεται βυθισμένο στην Καλντέρα της Σαντορίνης από τον Απρίλιο του 2007, απαιτούν κάτοικοι του νησιού, τοπικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Φοιτητές της αμερικανικής νομικής σχολής του Yale ερευνούν την υπόθεση με σκοπό να κατοχυρώσουν νομικά την αναγκαιότητα ανέλκυσης.

Ads

Στενεύει ο νομικός κλοιός για την ανέλκυση του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου μετά την προσφυγή των οργανώσεων «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», «Αρχιπέλαγος–Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου», κατοίκων και τοπικών φορέων της Σαντορίνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρουσιάστηκε επίσης το τελευταίο μέρος της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ναυαγίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του «Αρχιπελάγους» με την αμερικανική νομική Σχολή του Yale σε θέματα περιβαλλοντικού δικαίου, ομάδα ερευνητών από το Environmental Protection Clinic του Πανεπιστημίου κατέφθασε μετά από πολύμηνη προετοιμασία στη χώρα μας. Σκοπός τους είναι να πραγματοποιήσουν επαφές ώστε να ολοκληρώσουν το φάκελο της υπόθεσης και να κατοχυρώσουν την αναγκαιότητα της ανέλκυσης με βάση, όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Από το 2007 και παρά το γεγονός πως έχουν υποβληθεί αρμοδίως κοστολογημένες προτάσεις ελληνικών και ξένων εταιριών για την απάντληση των καυσίμων που συνεχίζουν να ρυπαίνουν τη θαλάσσια περιοχή, καθώς και για την ανέλκυση του πλοίου, οι κρατικοί φορείς αδιαφορούν. Ως αποτέλεσμα, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις εντείνονται διαρκώς.

Ads

Η αναφορά του Αρχιπελάγους μιλά για σταδιακή διάβρωση της μεταλλικής δομής και απελευθέρωση εγκλωβισμένων τοξικών ουσιών από το πλοίο (σωλήνες, μεταλλικά δοχεία, αποθήκες καυσίμων, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά). Η μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης εντόπισε διαρκή διαρροή πετρελαίου και τοξικών ουσιών, υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων σε οστρακοειδή και ψάρια και αυξημένο κίνδυνο μετατόπισης του ναυαγίου, δεδομένης της μετέωρης θέσης του σε βραχώδη περιοχή του βυθού.

Φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί δε θα αφήσουν περιθώρια επιλογής στις αρχές και θα επισπεύσουν την ανέλκυση του ναυαγίου, πριν βλάψει ανεπανόρθωτα το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης, ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.