Σε κίνδυνο βρίσκονται τα αδέσποτα σκυλάκια αλλά και τα γέρικα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, όπως καταγγέλλει η Φιλοζωική Οργάνωση Θήρας – SAWA (Santorini Animal Welfare Association). 

Ads

Η οργάνωση μιλά για «απαράδεκτη και θρασύδειλη συμπεριφορά του Δήμου Θήρας «ο οποίος επί 7 συναπτά έτη συλλειτουργεί το Καταφύγιο αδέσποτων με την Φιλοζωική Οργάνωση του νησιού SAWA και προκειμένου να αποφύγει νομικές κυρώσεις ή να εργαστεί εντατικά ώστε να βρει εναλλακτικό χώρο, επιλέγει την “εύκολη” λύση του να βγάλει 100 αδέσποτους σκύλους και 20 γέρικα  γαϊδουράκια στους δρόμους της Σαντορίνης, ενός από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως». 

image

Στο καταφύγιο φιλοξενούνται αδέσποτα ζώα αλλά και γαϊδουράκια και μουλάρια που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους προκειμένου, σύμφωνα με την οργάνωση να έχουν έναν αξιοπρεπή θάνατο καθώς «είναι τα ίδια ζώα που δούλεψαν ακούραστα για να χτίσουν και να αναπτύξουν το νησί αυτό». 

Ads

Η SAWA καταγγέλλει «βρόμικο πόλεμο από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας του Καρτεράδου» όπου βρίσκεται το καταφύγιο. «Οι συχνότερες τακτικές του είναι να κλείνει τον μοναδικό χωματόδρομο που οδηγεί στο Καταφύγιο, αποκλείοντας την μετάβαση των εθελοντών και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της υδροφόρας και των φορτηγών που μεταφέρουν νερό και τρόφιμα στα ζώα. Και φυσικά έχει προβεί σε καταγγελίες  και μηνύσεις σε πολλούς φορείς οδηγώντας την Φιλοζωική ακόμα και τον ίδιο τον Δήμαρχο του νησιού κ. Νικόλαο Ζώρζο στα δικαστήρια».

Στις 9 Οκτωβρίου ο Δήμος Θήρας βρέθηκε στο Καταφύγιο για να απομακρύνει τα ζώα αλλά, σύμφωνα πάντα με τη φιλοζωική οργάνωση, τα μέλη της εμπόδισαν την είσοδο των κλιμακίων. Η οργάνωση σημειώνει ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί χωρίς το καταφύγιο. Τα ίδια τα ζώα θα βρεθούν σε κίνδυνο (φόλες, θανατώσεις κλπ), ενώ πολλά από αυτά δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν επειδή είναι κουτάβια. Μάλιστα «38 ζώα είναι ήδη υιοθετημένα και περιμένουν πτήσεις για να μεταφερθούν στους ιδιοκτήτες τους» τονίζει η οργάνωση. 

Όπως σημειώνει η SAWA αναζητά παντού εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του Καταφυγίου και απευθύνθηκε ακόμη και στον ηγούμενο της Μονής που έχει στην κατοχή της ανεκμετάλλευτη γη όμως… «η απάντηση ήταν: κάντε τους ευθανασία και βοηθήστε αντί αυτών τις μητέρες που προβαίνουν σε εκτρώσεις… και εφόσον η Φιλοζωικής σας είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση, που δέχεται επιχορηγήσεις εκατοντάδων χιλιάδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την γη της μονής καταβάλλοντας ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα» τονίζει η φιλοζωική οργάνωση. 

Η SAWA καταλήγοντας σημειώνει ότι δεν αρνείται να μεταφερθεί αλλά ζητά παράταση χρόνου, ώστε να εκκενώσει το Καταφύγιο και να βρει άλλο χώρο προκειμένου να φιλοξενήσει τα ζώα.