Mια όαση πρασίνου και αναψυχής αναμένεται να δημιουργηθεί μέχρι το 2015, στο Δέλτα Φαλήρου, μια παρέμβαση η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη σε Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, και η οποία θα συνδέει την Αθήνα με την παράκτια περιοχή.

Ads

Σε εκδήλωση του Δήμου Καλλιθέας, ο περιφερειάρχης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, δήλωσε ότι τα εγκαταλελειμμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έργα, εξασφάλισαν 100 εκατομ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Αττικής, για το αντιπλημμυρικό κανάλι, τη διαμόρφωση του οικολογικού παράκτιου άλσους κ.α. Όσον αφορά το κονδύλι για το Φάληρο, αυτό θα αγγίξει τα 200 εκατομ. ευρώ, σύμφωνα με τον Γιάννη Πυργιώτη, γενικό γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα περιφραχτούν οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού, ενώ η κεντρική πλατεία θα είναι προσβάσιμη για το κοινό.

Ο Κώστας Ασκούνης, δήμαρχος της Καλλιθέας, παρουσιάζοντας το χρονικό κινητοποιήσεων για την ανάδειξη της παραλίας εφόσον απομακρυνθεί ο ιππόδρομος, τόνισε: «Η Καλλιθέα αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε μια άλλη εποχή». Έπρεπε να κινητοποιηθούν οι δημοτικές αρχές Καλλιθέας και οι φορείς της περιοχής για να ακυρωθούν τα σχέδια για τη δημιουργία πέντε ακόμη εγκαταστάσεων στο χώρο του Ιπποδρόμου, περιοχή η οποία αποτελούσε «ξέφραγο αμπέλι», ούσα αχρηστευμένη από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Παρόλο που το διάταγμα του 2003 προέβλεπε αντιπλημμυρικό έργο στη λεωφόρο Ποσειδώνος και τα σχέδια ξεχάστηκαν, η σημερινή κυβέρνηση τα επαναφέρει κατά προτεραιότητα.

Κατόπιν κινητοποιήσεων, σχετικά με τον χώρο των 243 στρεμμάτων του παλιού Ιπποδρόμου, υπογράφηκε μνημόνιο στις αρχές του 2007 ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ώστε να αναδειχθεί ο χώρος. Την ίδια εποχή το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανέλαβε την κατασκευή του νέου χώρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της μόνιμης στέγης της Λυρικής Σκηνής. Η Βουλή επικύρωσε τον Ιούλιο του 2009 την συμφωνία. Υπεύθυνος για την επένδυση είναι ο Ρέντζο Πιάνο, κορυφαίος αρχιτέκτονας που θα έρθει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το έργο του.

Ads

«Μέσα στον χρόνο θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα έργα θα ξεκινήσουν το 2011 με προοπτική να ολοκληρωθούν το αργότερο ως το 2015», όπως ανακοίνωσε ο αρχιτέκτων Θόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του ιδρύματος, ο οποίος επικεντρώνεται στο περιβάλλον.

Πηγή: Ελευθεροτυπία