Στους αυτοκινητικούς ρύπους, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και το δυνατό ήλιο προκαλούν συνθήκες «ασφυξίας» στην Αθήνα, φαίνεται να προστίθεται πλέον και ένα είδος μεταφερόμενης ρύπανσης από τις βιομηχανίες σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί.

Ads

Οι ρύποι που προκαλούνται από βιομηχανίες επεξεργασίας πετρελαίου, χάλυβα, τσιμέντου, κ.ο.κ., βρίσκουν πέρασμα μέσα από το Δαφνί, ανάμεσα στο Ποικίλο Όρος και το όρος Αιγάλεω, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως προκύπτει από σχετικές αναλύσεις, οι δυτικοί, μέτριας έντασης άνεμοι ευνοούν τη μεταφορά των ρύπων από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα στην Αθήνα. Εκτιμάται πως ένα ποσοστό της τάξης του 15% των παραγόμενων στη δυτική Αττική αερίων ρύπων -διοξείδιο του θείου, υδρογονάνθρακες, αιωρούμενα σωματίδια, οξείδια του αζώτου, βενζόλιο κ.ά.- επιβαρύνουν την πρωτεύουσα, φτάνοντας ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το πέρασμα του Δαφνίου.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, καθώς η μεταφερόμενη βιομηχανική ρύπανση συνδυάζεται με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Ads

Και ευθύνες βιοτεχνιών για ρύπανση στον Πηνειό

Στο μεταξύ, διαπιστώνεται πως τα νερά στον Πηνειό μολύνονται από παράγοντες όπως αστικά λύματα, σκουπίδια, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, απόβλητα τυροκομείων, ελαιοτριβείων, βιοτεχνικών μονάδων, σφαγείων, και κοπριές από στάβλους.

Ύστερα από πόρισμα της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με αντικείμενο τη δραστηριότητα εγκατάστασεων σε παραποτάμιες περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων, για 17 από αυτές συντάχθηκαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης που διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ αντίστοιχες εισηγήσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) εστάλησαν προς τις αρμόδιες για την επιβολή τους αρχές.

Από το σύνολο των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν οι περισσότερες αφορούσαν έλλειψη αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Τον ποταμό πλήττουν και οι παράνομες αμμοληψίες.

Πηγές: Έθνος, Βήμα