Στο βρετανικό εναέριο χώρο αναμένεται να φθάσει αύριο η στάχτη από το ηφαίστειο Γκρίμσβοτν της Ισλανδίας. Εκτός από τη χώρα προβλήματα με την εναέρια κυκλοφορία αντιμετωπίζουν η Δανία και η Νορβηγία.Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξουν προβλήματα για τις πτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι συνεχείς μεταβολές των καιρικών συνθηκών επηρεάζουν τις προβλέψεις.

Ads

Η υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Ενα μικρό μέρος του εναερίου χώρου της Γροινλανδίας που ανήκει στη Δανία θα παραμείνει σήμερα κλειστό μέχρι τις 12.00 ώρα Γκρίνουιτς (15.00 ώρα Ελλάδος), ενώ η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Νορβηγίας ανακοίνωσε τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και το νησί Σβάλμπαρντ. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες προβλέψεις η ηφαιστειακή τέφρα αναμένεται να φτάσει σήμερα στη βορειοδυτική Σκωτία.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι πιθανόν να επεκταθεί προς τον νότο. Εάν συνεχισθούν οι ηφαιστειακές εκπομπές με την ίδια ένταση, το νέφος είναι πιθανόν να φθάσει στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και στη βόρεια Ισπανία την Πέμπτη, 26 Μαΐου.

Ads

Χθες, η Ισλανδία απαγόρευσε τις πτήσεις σε μια ζώνη γύρω από το ηφαίστειο, έκλεισε το αεροδρόμιο του Κεφλάβικ και ακύρωσε όλες τις εσωτερικές πτήσεις. Το ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατνατζοκούλ στα νοτιοανατολικά της χώρας, εξερράγη για τελευταία φορά το 2004.

Πέρυσι η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου στην χώρα είχε προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές της Ευρώπης, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα εκτοξευόταν σε μεγάλα ύψη. Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι ανάλογο.