Ads

Στον απόηχο του σεισμού στην Ιαπωνία και την επακόλουθη απειλή πυρηνικής καταστροφής στη χώρα, τα συντηρητικά ΜΜΕ των ΗΠΑ βρήκαν ευκαιρία να «επιτεθούν» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υποστηρίζοντας πως είναι χάσιμο χρόνου να χρησιμοποιηθούν αυτές ως πιθανές λύσεις αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξάνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και πως, αν συνεχιστούν οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Ο Eric Bolling, στην εκπομπή του στο αμερικανικό «Fox Business» στις 3 Μαρτίου, συζητώντας την πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας, «εξέθεσε» την θέση της αριστεράς που «θέλει να μιλήσει για ανεμογεννήτριες» με ταυτόχρονη προβολή πλάνων από ένα γεράκι που είχε χτυπηθεί από περιστρεφόμενη ανεμογεννήτρια. Στη συνέχεια, ακολούθησε πλάνο που θύμιζε σκηνικό εγκλήματος: μια κορδέλα είχε τοποθετηθεί ως εμπόδιο μπροστά από ένα ηλιακό πάνελ τοποθετημένο σε ένα οικόπεδο δίπλα από ένα σπίτι και στο έδαφος σχηματιζόταν με κιμωλία το περίγραμμα ενός σώματος. Ο Bolling δήλωσε: «Εδώ η Ιαπωνία μετά από ένα σεισμό 8,9 ρίχτερ επέζησε. Δεν μπορείτε να πείτε το ίδιο για ορισμένα πράγματα που η αριστερά θέλει να θέσει προς συζήτηση. Κοιτάχτε αυτό!», και στη συνέχεια έδειξε τα εν λόγω πλάνα. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ θάνατος, που να συνδέεται άμεσα με διαρροή ακτινοβολίας στην ιστορία της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Βόρεια Αμερική.

Ο Rush Limbaugh, στη ραδιοφωνική του εκπομπή στις 14 Μαρτίου εξέφρασε την άποψη ότι η αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν τίποτα χρήσιμο και πως αποτελούν απλώς όνειρα των γραφικών οικολόγων και περιβαλλοντιστών. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ καταναλώνουν λιγότερο από 1% της συνολικής ενέργειάς τους από εναλλακτικές πηγές ενέργειας ακόμη και τώρα. Μάλιστα πρόβαλλε τη γνώμη ότι δεν γίνεται να συμβαδίσει μια ακμάζουσα οικονομία με τη στασιμότητα στην παραγωγή ενέργειας. Προειδοποίησε, με άλλα λόγια, το κοινό του ότι δεν μπορούν να έχουν ανάπτυξη και ηλιακή ή αιολική ενέργεια ταυτόχρονα.

Ads

Στο ίδιο κλίμα συνέχισε και ο Stuart Varney στην εκπομπή του στο «Fox Business» στις 17 Μαρτίου, απορρίπτοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για όλη τη χώρα. Πάλι στη «Fox», ο ανταποκριτής William LaJeunesse, στις 15 του μήνα, ισχυρίστηκε πως, σύμφωνα με ειδικούς, σε ένα χειρότερο σενάριο η ιαπωνική πυρηνική κρίση θα μπορούσε να παραλύσει την πυρηνική βιομηχανία για δεκαετίες ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη. Ο Christopher Horner, του «BigJournalism», επίσης, δημοσιοποίησε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα ένα σχόλιο, στο οποίο χαρακτήριζε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την ηλιακή και την αιολική, χαζές, δαπανηρές και επιζήμιες.