Εταιρίες πετρελαίου και αερίου διοχέτευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια γαλόνια επικίνδυνων ή ακόμα και καρκινογόνων χημικών ουσιών σε γεωτρήσεις σε περισσότερες από 13 πολιτείες την περίοδο 2005 – 2009, σύμφωνα με έρευνα από τους Δημοκράτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ads

Οι χημικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν από εταιρείες κατά τη διαδικασία διάτρησης γνωστή ως υδραυλική διάρρηξη, (hydrofracking), η οποία περιλαμβάνει την έγχυση ενός μείγματος υψηλής πίεσης από νερό, άμμο και χημικά πρόσθετα σε βραχώδεις σχηματισμούς σε μεγάλο υπόγειο βάθος. Η διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται για την άντληση μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, ανοίγει ρωγμές στο βράχο για να τονώσει την κυκλοφορία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η τεχνική αυτή έχει προσελκύσει τον αυξημένο έλεγχο από τους νομοθέτες και τους οικολόγους εν μέρει εξαιτίας των φόβων ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορούν να μολύνουν τα υπόγεια αποθέματα πόσιμου νερού.

«Τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της υδραυλικής διάρρηξης επιμένουν, και μάλιστα επιδεινώνονται από τη μυστικότητα που περιβάλλει τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται» αναφέρει η έκθεση που συντάχθηκε από του αντιπροσώπους Henry A. Waxman της Καλιφόρνια, Edward J. Markey της Μασαχουσέτης και Diana DeGette του Κολοράντο.

Ads

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, επιρρίπτει ευθύνη σε εταιρίες και για τις κατά καιρούς «ενέσεις υγρών που περιέχουν χημικές ουσίες που ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν».

Η έρευνα γύρω από την τεχνική αυτή, η οποία ξεκίνησε από τη Βουλή Ενέργειας και Εμπορίου επιτροπή όταν ο κ. Waxman ήταν επικεφαλής της πέρυσι, διαπίστωσε επίσης ότι 14 από τις πιο δραστήριες εταιρείες των ΗΠΑ στην υδραυλική διάρρηξη χρησιμοποίησαν 866 εκατομμύρια γαλόνια των υδραυλικών προϊόντων διάρρηξης – μη συμπεριλαμβανομένου του νερού. Περισσότερα από 650 από αυτά τα προϊόντα περιείχαν χημικές ουσίες που είναι γνωστές ή ύποπτες για καρκινογενέσεις στον άνθρωπο, όπως αναφέρει από το νομοθετικό Πλαίσιο Ασφαλούς Πόσιμου Νερού, είτε αναφέρονται ως επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι, ανέφερε η έκθεση.