Με αφορμή τον θάνατο τριών ανθρώπων από επιθέσεις ελεφάντων στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι τοπικές αρχές ελπίζουν πως εκατοντάδες νέες κάμερες και οι συχνές περιπολίες θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο έχει προκαλέσει διαδηλώσεις.
Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένας 52χρονος τουρίστας σκοτώθηκε όταν του επιτέθηκε ένα κοπάδι από ελέφαντες την Παρασκευή, στην πόλη Πουλπάλι, στη δασώδη περιοχή Ουαγιανάντ, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χιλιάδες άνθρωποι απέκλεισαν δρόμους στην πόλη το Σάββατο και βανδάλισαν ένα όχημα που ανήκε στη δασική υπηρεσία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το περιστατικό, με την αστυνομία να κάνει χρήση γκλομπ για να διαλύσει το πλήθος, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ακτιβιστές υπέρ της διάσωσης του περιβάλλοντος, εντούτοις, κατηγορούν την αποψίλωση των δασών ως τη ρίζα του προβλήματος, λέγοντας πως οι ελέφαντες απωθούνται από το φυσικό περιβάλλον τους καταφεύγοντας σε πιο κατοικημένες περιοχές.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης το Σάββατο, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Πιναράγι Βιτζάγιαν, αποφασίστηκε πως 250 «σύγχρονες κάμερες» θα εγκατασταθούν κατά μήκος των δασικών συνόρων και των διαδρόμων άγριας ζωής για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ζώων.
Σχεδόν το 55% της Κεράλας, μιας πολιτείας με πληθυσμό 35 εκατομμύρια ανθρώπων, καλύπτεται από δάση, σύμφωνα με την έκθεση για τα δάση της Ινδίας ‘India State of Forest Report 2021’.
«Ο πρωθυπουργός διέταξε επίσης τη διεξαγωγή περιπολιών όλο το 24ωρο στα δάση του κρατιδίου», ανέφερε το γραφείου του σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο.
Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε επιθέσεις αγρίων ελεφάντων στην Κεράλα το διάστημα μεταξύ 2020-2022, είπε τον Δεκέμβριο ενώπιον του κοινοβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Δασών Ασουίνι Κούμαρ Τσουμπέι.
Μεταξύ άλλων μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της πολιτείας το Σάββατο, είναι ο σχηματισμός «ομάδων στο WhatsApp από κατοίκους σε επίπεδο γειτονιάς» και η εγκατάσταση μεγάφωνων στην Κεράλα που θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τις κινήσεις των άγριων ζώων και θα τους προειδοποιούν για οποιοδήποτε κίνδυνο».
Ο ακτιβιστής για τη διάσωση του περιβάλλοντος Ν. Μπαντούσα υποστηρίζει ότι «ο μαζικός υποβιβασμός των δασών» στην περιοχή επηρεάζει τον πληθυσμό των ελεφάντων.
«Οι οικότοποι των αγρίων ζώων έχουν συρρικνωθεί, αναγκάζοντάς τα να εισέρχονται σε οικισμούς ανθρώπων για να βρουν τροφή και νερό», εξήγησε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >