Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι του πυρηνικού τομέα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκαν την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα. Ο υπουργός Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπάνρι Καϊέντα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι οι τρεις αξιωματούχοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την πυρηνική κρίση που προέκυψε μετά τον σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι.

Ads

Πρόκειται για τον υφυπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κάτζουο Ματσουνάγκα για τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους, Τετσουχίρο Χοσόνο και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Νομπουάκι Τερασάκα.

Η πυρηνική κρίση έφερε, επίσης, στο φως μια σειρά σκανδάλων, στα οποία εμπλέκονται οι παραπάνω, και τα οποία ενίσχυσαν την δυσπιστία της κοινής γνώμης για την ενέργεια που παράγεται σε πυρηνικούς σταθμούς. Σύμφωνα με το BBC και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών που έπαιξε ρόλο-κλειδί στην διαχείριση της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα έχει εκφράσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί για να αναλάβει τις ευθύνες. Ωστόσο, δεν έχει αναφέρει πότε ακριβώς θα υποβάλλει την παραίτησή του.