Στο… ράφι έμεινε το 75% των 1.200 τόνων κρέατος των φαλαινών, που αλιεύθηκαν στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό το περασμένο καλοκαίρι και δημοπρατήθηκε από το ημι – δημόσιο Ινστιτούτο Έρευνας Κητωδών της Ιαπωνίας. Η εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη πρακτική της φαλαινοθηρίας, με αποτέλεσμα οι Ιάπωνες να γυρνούν την πλάτη στο κρέας.
 

Ads

Οι φάλαινες αυτές πιάστηκαν στον ωκεανό και το κρέας τους καταψύχθηκε μέχρι να πουληθεί. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα από το παράκτιο κυνήγι φαλαινών στη βόρεια Ιαπωνία, που προσελκύει πλήθος αγοραστών, καθώς το κρέας που πωλείται είναι φρέσκο και όχι κατεψυγμένο.
 
Στην προσπάθεια να πουλήσει το κατεψυγμένο κρέας, το ιαπωνικό Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, που διοργανώνει το ετήσιο κυνήγι φαλαινών, πραγματοποίησε πολλές δημοπρασίες μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, ωστόσο ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε.
 
Εκπρόσωπος του ινστιτούτου απέδωσε την «απογοητευτική» έκβαση της δημοπρασίας στο ότι οι περισσότεροι θέλουν να αποφύγουν τυχόν προβλήματα με οργανώσεις όπως ο Ποιμένας των Θαλασσών, οι οποίες μάχονται εναντίον των φαλαινοθήρων. «Πρέπει να σκεφτούμε νέους τρόπους προώθησης του κρέατος φάλαινας στην αγορά», αναγνώρισε.
 
Σε έκθεσή τους, Ιάπωνες μέλη οργανώσεων κατά της φαλαινοθηρίας αποδίδουν το αποτέλεσμα των δημοπρασιών στο γεγονός ότι οι συμπατριώτες τους δεν καταναλώνουν πια πολύ κρέας φαλαινών. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση ωστόσο, φαίνεται ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συνέχισης των φαλαινοθηρικών αποστολών, τάση που ενισχύθηκε μετά από τις επιχειρήσεις παρενόχλησης των ιαπωνικών πλοίων από ξένους ακτιβιστές.
 
Εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» στο διεθνές μορατόριουμ, η Ιαπωνία σκοτώνει κάθε χρόνο χιλιάδες φάλαινες στο όνομα της έρευνας. Υποστηρίζει επίσης ότι η φαλαινοθηρία αποτελεί μέρος της παράδοσής της και κατηγορεί όσους την επικρίνουν για πολιτισμική αναισθησία.