Μετά από τρία χρόνια, η εταιρεία πετρελαιοειδών SHELL ανέλαβε την ευθύνη για δύο πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία, εξαιτίας των οποίων αφανίστηκε μία ολόκληρη κοινότητα και απειλήθηκαν πολλές άλλες. Η πετρελαιοκηλίδα οφείλεται σε δύο ρήγματα σε αγωγό κοντά στην περιοχή που ζει η φυλή Ογκόνι. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για τον καθαρισμό της.

Ads

Ο πετρελαϊκός κολοσσός υποστήριζε ότι είχαν διαρρεύσει περίπου 150.000 λίτρα πετρελαίου. Ωστόσο, μετά από συλλογική αγωγή εναντίον της, η Shell αναγνώρισε ότι η ποσότητα που διέρρευσε είναι 275 φορές μεγαλύτερη.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και για τα επόμενα βήματα με στόχο τον καθαρισμό της περιοχής των Ογκόνι», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στη χώρα, Μουτίου Σουνμόνου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη έκθεση για το σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα, με την οποία ζητούν να αποκατασταθεί η καταστροφή που προκλήθηκε όχι μόνο από τις επίμαχες πετρελαιοκηλίδες, αλλά και λόγω της μόλυνσης από πετρέλαιο επί σειρά δεκαετιών. Η προσπάθεια καθαρισμού θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον κόσμο.

Ads

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) απηύθυνε έκκληση στη SHELL και στην κυβέρνηση της Νιγηρίας να διαθέσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τον καθαρισμό της περιοχής, που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 30 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του UNEP.