Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικό που δημιουργήθηκε μετά από έκρηξη – κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 εργαζόμενοι – στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου «Deep Water Horizon» του ομίλου της British Petroleum (BP) είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που αντιμετώπισαν ποτέ οι ΗΠΑ. Μετά την έκρηξη στο διυλιστήριο του Texas City και τη διαρροή του αγωγού πετρελαίου στην Αλάσκα, πρόκειται για το τρίτο σοβαρό οικολογικό έγκλημα που έχει διαπραχθεί με ευθύνη της BP στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ποσότητα πετρελαίου που διαρρέει ξεπερνά το 1.050.000 γαλόνια ανά ημέρα…

Ads

Και νέα πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικό;

Την ώρα που το «πετρελαϊκό Τσερνομπίλ» χτυπά τον Κόλπο του Μεξικό, ο αμερικανικός τύπος κάνει λόγο για δεύτερη διαρροή πετρελαίου στην περιοχή, με κίνδυνο να εξαπλωθεί στη θάλασσα από την πλατφόρμα Οσεαν Σαρατόγκα που εκμεταλλεύεται η εταιρεία Diamond Offshore. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ερευνήσουν τις πληροφορίες που προκύπτουν από τα δημοσιεύματα του τύπου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής, ναύαρχος Θαντ Άλεν, δήλωσε ότι αφού συγκεντρωθούν αναλυτικές πληροφορίες «θα δημοσιοποιήσουμε όλα όσα γνωρίζουμε».

Ενώπιον του Κογκρέσου ο γενικός διευθυντής της ΒΡ

Ads

Ενώπιων του Κογκρέσου θα κληθεί ο γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρίας ΒΡ, Τόνι Χάιγουαρντ, στις 17 Ιουνίου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά το ρόλο της ΒΡ στην έκρηξη της εξέδρας, της διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα και κατά συνέπεια την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικό. Ο επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας στην Αμερική, Λαμάρ Μακέι, έχει ήδη κληθεί ενώπιον αρκετών επιτροπών των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα.

Συνειδητοποίηση: Η πετρελαιοκηλίδα της BP θα κάλυπτε το μισό Αιγαίο…