Η Greenpeace κατηγορεί Nike και Αdidas για την μόλυνση των κινέζικων ποταμών. Τους προμηθευτές των κατασκευαστικών αθλητικών ειδών Nike και Αdidas θεωρεί υπεύθυνους για την μόλυνση των νερών των κινεζικών ποταμών η Greenpeace. Μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης εντόπισαν τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες προκαλούν ορμονικά προβλήματα σε περιοχή όπου ρίχνουν τα απόβλητά τους τα εργοστάσια των εταιριών αυτών.

Ads

Στα οκτώ δείγματα που πήραν από την περιοχή που ρίχνουν τα απόβλητά τους τα εργοστάσια που προμηθεύουν τις εν λόγω εταιρίες στο δέλτα του Γιανγκτέ και του ποταμού των Μαργαριταριών, εντοπίστηκαν πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες, βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η οργάνωση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πολλές από αυτές τις ουσίες, περιλαμβανομένης της νονυλφαινόλης, να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών, διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία του ανθρώπου. Πρόκειται, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στο Χονγκ Κονγκ η Greenpeace, για ποτάμια που παρέχουν νερό σε 67 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Βίβιαν Γιάου, υπεύθυνη της οργάνωσης τόνισε πως «τα τεστ μας έδειξαν την παρουσία τοξικών χημικών ουσιών, που δεν έχουν θέση στο περιβάλλον. Καλούμε τις εταιρίες όπως η Adidas, η Nike και η Li Ning να πάρουν μέτρα».

Από την άλλη πλευρά, η Νike υποστήριξε ότι «από όσο γνωρίζουμε, δεν συμβάλλουμε στη ρύπανση του δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ μέσω των εργοστασίων μας», αρνούμενη την ύπαρξη χημικών ουσιών.

Ads