Η υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκύπτει από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσω της εκπομπής CO2, μπορεί να αποτρέψει την έναρξη της επόμενης εποχής των παγετώνων, σύμφωνα με τον παλαιοκλιματολόγο του Πανεπιστημίου του Cambridge Luke Skinner.

Ads

 
Όπως σημειώνει ο Luke Skinner ακόμα και αν σταματήσει σήμερα η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, τα επίπεδά του θα παραμείνουν υψηλά για τουλάχιστον 1.000 χρόνια. Η επόμενη εποχή των παγετώνων, που υπολογίζεται από τους επιστήμονες ότι μπορεί να ξεκινήσει σε 1.500 χρόνια, θα μπορούσε να αναβληθεί λόγω της αυξημένης θερμότητας.
 
Ο Skinner, με σχετική δημοσίευσή του στο περιοδικό Nature Geoscience, προειδοποιεί για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία είναι 390 μέρη ανά εκατομμύριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες για να επέλθει η εποχή των παγετώνων θα πρέπει τα επίπεδα του CO2 να μειωθούν σε 240 μέρη ανά εκατομμύριο.
 
Σημειώνεται πως η τελευταία εποχή των παγετώνων  τελείωσε πριν από 11.500 χρόνια. Στο αποκορύφωμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής ήταν καλυμμένες με πάγο.