Να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά προϊόντα καθώς και για τους βιομηχανικούς ρύπους, καλεί η Κομισιόν την Ελλάδα, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ads

Αναλυτικά, όσον αφορά στα χημικά προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιήσει μέτρα σχετικά με την οδηγία για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μειγμάτων.

Αντίστοιχη παρέμβαση για τα χημικά προϊόντα έγινε και για το Βέλγιο και την Τσεχική Δημοκρατία. «Τα χημικά προϊόντα μπορούν να εκθέσουν σε κινδύνους τους πολίτες και το περιβάλλον. Παροτρύνω το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελλάδα να θεσπίσουν γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής πράξης σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ.

Σχετικά με τις το έλεγχο της ρύπανσης, η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις διατάξεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές και τον έλεγχο της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, των υδάτων και του εδάφους. Σημειώνει ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να την ενημερώνουν τακτικά για την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας.

Ads

Η Ελλάδα έχει δίμηνη προθεσμία για να ανταποκριθεί στις αιτιολογημένες γνώμες που της απέστειλε, διαφορετικά, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει κατά της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή κάλεσε επίσης την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η χώρα μας οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα ζωικά υποπροϊόντα, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου και απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή. Στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν λάβουν ικανοποιητικά μέτρα, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο, προτείνοντας χρηματικές κυρώσεις.