Περίπου 97.000 είδη, φυτά και ζώα απειλούνται, ενώ 27.000 είναι ήδη υπό εξαφάνιση εκτιμά η ετήσια κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ads

Η λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, όπως οι ελέφαντες και ο ρινόκερος, η αποψίλωση των δασών, η ξηρασία, η καταστροφή από τη γεωργία και την ανακατεύθυνση των υδάτων, και γενικά η κλιματική αλλαγή, γενικά η αλαζονική και αγοραία ανθρώπινη δραστηριότητα, οδηγούν τους συγκάτοικους αυτού του πλανήτη στην εξαφάνιση.

Η IUCN εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις σχετικά με τις συνέπειες της υπεραλίευσης. Για παράδειγμα, το 13% των παγκόσμιων ειδών σε όλο τον κόσμο και το 9% των περίπου 450 ειδών ψαριών στη λίμνη Malawi στην ανατολική Αφρική απειλούνται με εξαφάνιση. «Η εξάντληση των αλιευτικών αποθεμάτων αποτελεί σοβαρή ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα για τις παράκτιες κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες», ανέφερε η IUCN.

Ας δούμε κάποια είδη από την κόκκινη λίστα

Ελπίδα για τον Γορίλα του Βουνού

image

Ads

Ο Ορεινός Γορίλας ή Ορεσίβιος Γορίλας ή Γορίλας του Βουνού ζει σε δασικές εκτάσεις ορεινών περιοχών στην κεντρική Αφρική. Το πυκνό τρίχωμά του τον βοηθά να επιβιώσει σε υπερβολικά ψυχρές θερμοκρασίες. Το γεγονός, όμως, ότι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο τις εστίες του, τον αναγκάζει να ανέβει σε ακόμη μεγαλύτερα υψόμετρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών και σε πολλές περιπτώσεις να μην αντέχει. Ο πληθυσμός του Ορεινού Γορίλα έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και οι οργανώσεις για την προστασία των άγριων ζώων έχουν προ πολλού κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της λίστας, ο αριθμός των Γοριλών του Βουνού έχει αυξηθεί. Η IUCN έχει πει ότι ο αριθμός των ζώων έχει αυξηθεί από περίπου 680 μια δεκαετία πριν σε πάνω από 1.000 τώρα. Η εντατική δράση διατήρησης, όπως η απομάκρυνση των παγίδων, συνέβαλε στην ελπίδα για την επιβίωσή του.

Που είναι η Τίγρη της Νότιας Κίνας;

image

Ονομάζεται, επίσης, Τίγρη του Αμόι ή Σιαμέν και είναι από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση υποείδη της τίγρης. Είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος και θεωρείτο εξαφανισμένη, διότι μεταξύ 1983 και 2007 κανείς δεν είχε δει έστω μία στις περιοχές όπου συνήθιζε να ζει. Το 1977, η κινεζική κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο που απαγόρευε τη θανάτωση άγριων τίγρεων, αλλά αυτό μπορεί να έγινε πολύ αργά για να σωθεί το υποείδος, δεδομένου ότι είναι πιθανώς εξαφανισμένο στην άγρια φύση. Επί του παρόντος, υπάρχουν 59 τίγρεις της Νότιας Κίνας σε αιχμαλωσία, οι οποίες, ωστόσο, προέρχονται από, μόλις, 6 ζώα. Ο πληθυσμός τους τη δεκαετία του ‘50 υπολογιζόταν σε περίπου 4.000.

Η ιπτάμενη αλεπού όλο και σπανίζει

image

Οι μεγαλύτερες νυχτερίδες στον κόσμο είναι αυτές που ανήκουν στην οικογένεια Pteropus. Είναι γνωστές και ως «νυχτερίδες των φρούτων», αλλά και ως «ιπτάμενες αλεπούδες». Πολλά είδη της απειλούνται να εξαφανιστούν, κυρίως στον Ειρηνικό ωκεανό λόγω της ανθρώπινης κατανάλωσης. Ορισμένα έχουν ήδη εξαφανιστεί. Υπάρχουν νησιά του Ειρηνικού ωκεανού στα οποία το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά. Το εμπόριό τους γίνεται ακόμα και νόμιμα, αφού υπάρχουν ανεπαρκείς περιορισμοί, είτε παράνομα. Ο πληθυσμός των νυχτερίδων μειώθηκε κατά 50 τοις εκατό από το 2015 έως το 2016.

Μαζική εξαφάνιση ερπετών στην Αυστραλία

image

Τα ερπετά της Αυστραλίας πιθανότατα αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απειλές από όλα τα είδη, με 975 ερπετά της Αυστραλίας, δηλαδή σχεδόν κάθε ψυχρόαιμο ζώο της περιοχής, να έχουν προστεθεί στη λίστα. Επιπλέον, το 7% αυτών απειλούνται με εξαφάνιση λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χωροκατακτητικών ειδών και της κλιματικής αλλαγής. Η ICUN εκτιμά ότι 600 εκατομμύρια θάνατοι ερπετών οφείλονται σε άγριες και αδέσποτες γάτες, ενώ η μεταβολή θερμοκρασίας κατά ένα μόλις βαθμό θα μπορούσε να μειώσει τον πληθυσμό αρκετών ειδών κατά 50% μέσα σε μόλις 30 έτη.

Ένα πολύτιμο είδος

image

Έχοντας πάρει το όνομά του από τον χαρακτήρα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Smeagol, γνωστός και ως Gollum, ο πολύτιμος φρύνος είναι επίσης στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα της επέκτασης των τουριστικών θέσεων και των συγκροτημάτων στο βιότοπό του Genting Highlands στη Μαλαισία.

Παπαγάλοι και ανεπιθύμητα τρόφιμα

image

Οι Kea είναι οι μόνοι αληθινοί αλπικοί παπαγάλοι που ευδοκιμούν ως πονηροί οπορτουνιστές στις παγωμένες Νότιες Άλπεις. Θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων ανέπτυξαν ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών για την εύρεση της τροφής τους και ότι επίσης έμαθαν να προσαρμόζονται χρησιμοποιώντας τις ασυνήθιστες δυνάμεις τους από περιέργεια. Ο πληθυσμός των kea, του Bird of the Year 2017 της Νέας Ζηλανδίας, μειώνεται ραγδαία, κυρίως λόγω των τουριστών που συνεχίζουν να ταΐζουν τους περίεργους παπαγάλους με junk food. Ως αποτέλεσμα, τα πουλιά συνηθίζουν να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα και να καταλήγουν να τρώνε δόλωμα δηλητηριάσεων που προορίζεται για αρουραίους, σκουπίδια, κ.λπ.

No food, no kittiwake

image

Το Black-legged kittiwakes είναι ένα είδος θαλάσσιων πτηνών στην οικογένεια γλάρων. Είναι ένα παράκτιο πουλάκι αναπαραγωγής γύρω από τον βόρειο Ειρηνικό και βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, που βρέθηκαν συχνότερα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τρώνε λίγα πράγματα, όπως τα χέλια άμμου. Αλλά η έλλειψη χελιών για φαγητό σημαίνει αναπαραγωγικές αποικίες στον Βόρειο Ατλαντικό και στον Ειρηνικό που αγωνίζονται να τροφοδοτήσουν τα μωρά τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το είδος θεωρείται ότι έχει μειωθεί κατά περίπου 40% από τη δεκαετία του 1970. Η κύρια αιτία είναι η υπεραλίευση και οι αλλοιώσεις στον ωκεανό λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Λιγότερες χιονισμένες κουκουβάγιες

image

Αντί για 300.000 χιονισμένες κουκουβάγιες παγκοσμίως, όπως καιρό πίστευαν, οι ερευνητές λένε ότι ο πληθυσμός πιθανότατα είναι κοντά σε 30.000 ή λιγότερα. Η αλλαγή του κλίματος απειλεί το χιονισμένο πουλί της Αρκτικής, καθώς έχει αυξήσει τις χιονοστιβάδες και έτσι τα Lemmings με τα οποία τρέφονται, ένα τρωκτικό που ζει κάτω από το χιόνι, είναι δυσεύρετα.

Το Reebok σε κίνδυνο

image

Πέντε είδη αφρικανικών αντιλοπών έχουν μειωθεί δραστικά ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας, της υποβάθμισης των οικότυπων και του ανταγωνισμού με τα κατοικίδια ζώα. Ένα από αυτά είναι το γκρίζο rhebok, για το οποίο ονομάζεται η αθλητική μάρκα Reebok. Το γκρίζο rhebok είναι είδος αντιλόπης ενδημικό στη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσόθο, και τη Σουαζιλάνδη.

Και η μεγαλύτερη αντιλόπη του κόσμου στο πρόβλημα

image

Η μεγαλύτερη αντιλόπη του κόσμου, η γίγαντας eland είναι επίσης απειλούμενη. Ο εκτιμώμενος παγκόσμιος πληθυσμός της είναι μεταξύ 12.000 και 14.000 το πολύ. Το είδος αυτό μειώνεται εξαιτίας της λαθροθηρίας του κρέατος, της ανθρώπινης καταπάτησης σε προστατευόμενες περιοχές και της επέκτασης της γεωργίας και της βόσκησης των ζώων.