Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τον πλανήτη με πολλούς τρόπος. Όμως, οι προσπάθειες να συνδεθούν οι κατά τόπους αλλαγές στην κατανομή των ειδών και στην βιοποικιλότητα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν είναι ακριβείς, προειδοποιούν ειδικοί. Η Camille Parmesan, βιολόγος πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin, εξηγεί τους λόγους στο nature.com.

Ads

Υποστηρίζει ότι μπορεί κανείς να αποδώσει στα κλιματικά φαινόμενα πολλές βιολογικές αλλαγές. Όμως, για να συνδέσουμε αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί σε τοπικό επίπεδο απαιτείται διαφορετική κλίμακα, προσθέτει. Αυτού του είδους οι μελέτες είναι καλύτερο να γίνονται σε μεγάλες περιοχές, στο μέγεθος της βόρειας Ευρώπης ή των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Όσο κοιτάει κανείς σε τοπικό επίπεδο, είναι δύσκολο να συνδέσει μεμονωμένα περιστατικά με γνώμονα την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όμως σίγουρα τη βιοποικιλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την κ. Parmesan. Η άνοιξη έρχεται κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ακόμη, τα δύο τρίτα των ειδών, συμπεριλαμβανομένων πολλά πουλιά, βατράχια, πεταλούδες, δέντρα και άγρια λουλούδια ανθίζουν νωρίτερα. Επισημαίνει ακόμη ότι περισσότερο από το 50% μεταναστεύουν από τον αρχικό τους τόπο.

Όσον αφορά στην μετατόπιση θαλάσσιων ειδών και οργανισμών, η βιολόγος εικάζει ότι μπορεί να οφείλεται, εκτός από την θέρμανση των θαλάσσιων υδάτων, και στην υπεραλίευση, στην παράνομη αλιεία με δυναμίτη,στην παράκτια ανάπτυξη, σε δραστηριότητες αναψυχής κλπ.

Ads

«Οι άνθρωποι κάνουν πολλά παραπάνω, που καταστρέφουν τα άγρια είδη, από το να προσθέτουν απλώς διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το πόσο πλήττεται η άγρια ζωή από την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξαρτάται και από το πόσο επιβαρημένο είναι ήδη το περιβάλλον από την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τόπους», τονίζει.