Μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα άρχισε να εντατικοποιείται η συζήτηση για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη αλλά και για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποκλειστικό δημοσίευμα της «Guardian», ενάμιση μόλις μήνα μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, αποκαλύπτει τρία άγνωστα περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βρετανίας από τον Φεβρουάριο.

Ads

Όλα τα περιστατικά κρίθηκαν αρκετά σοβαρά γι’ αυτό σε και στις τρεις περιπτώσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί και τα αίτια τους ερευνώνται ήδη από την Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης (ONR).

Το πρώτο περιστατικό αφορά τη διαρροή πλουτωνίου, πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, από αγωγό εξαερισμού στις εγκαταστάσεις του Σέλαφιλντ. Στη δεύτερη περίπτωση, διαρροή ραδιενεργού τρίτιου από δυο αγωγούς προκάλεσε μόλυνση των υπογείων υδάτων στο σταθμό του Τόρνες, κοντά στο Εδιμβούργο. Στην τρίτη περίπτωση εμφανίστηκε βλάβη στο εφεδρικό σύστημα ψύξης του πυρηνικού σταθμού του Χάρτπουλ στις βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας.

Η έκθεση, που διέρρευσε στη βρετανική εφημερίδα και παραδόθηκε μεταξύ άλλων στον υπουργό Ενέργειας, Κρις Χιουν και την υπουργό Περιβάλλοντος, Κάρολιν Σπέλμαν, ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών που έχει ήδη «παγώσει» στη Βρετανία μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ads