Κεντρικό κτίριο στις Βρυξέλλες κατέλαβαν εχθές περισσότεροι από 170 ακτιβιστές της Greenpeace. Στο κτίριο λάμβανε χώρα συνάντηση των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης, στους εκπροσώπους των οποίων εμπόδισαν την είσοδο οι ακτιβιστές, επειδή αντιτίθενται στη μείωση των εκπομπών στην Ευρώπη κατά 30% ως το 2020.

Ads

Τελικά, οι διοργανωτές της ετήσιας European Business Meeting, προσκάλεσαν την Greenpeace να παρέμβει στη συνέντευξη τύπου του συνεδρίου. Ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα, οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει τους περισσότερους ακτιβιστές.

Στη συνέντευξη τύπου, την Greenpeace εκπροσώπησε ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της οργάνωσης, Ντάνιελ Μίλερ. Αφού τόνισε τα τεράστια οικονομικά οφέλη από τη μετάβαση σε μια πιο φιλική στο περιβάλλον ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονη και ανταγωνιστική. Επιπλέον, ζήτησε από τις εταιρείες να στηρίξουν ανοιχτά τη μείωση εκπομπών κατά 30%.

«Στην Ευρώπη σήμερα έχουμε μία επιλογή. Μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας και να την καταστήσουμε ανταγωνιστική ή να παραμείνουμε στο έλεος των μεταβαλλόμενων τιμών των ορυκτών καυσίμων και των μεγάλων ρυπαντών. Οι προοδευτικές εταιρίες υποστηρίζουν το στόχο του 30%, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και επιχειρούν να επιβραδύνουν τις διαδικασίες», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής για θέματα ενέργειας του Ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace. «Σήμερα στρέψαμε τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτόν ακριβώς τον επιχειρηματικό εσωτερικό διχασμό, καλώντας τη σιωπηλή πλειοψηφία που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα να ταχθεί υπέρ του 30%, υπέρ των πράσινων επενδύσεων και των εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε.

Ads

Εξάλλου, μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, η Phillips, η Allianz, η Unilever και η Danone, αλλά και κάποιες κυβερνήσεις –συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής- έχουν ταχθεί υπέρ της αναβάθμιση του στόχου μείωσης των εκπομπών για το 2020 σε 30%. Η Greenpeace υποστηρίζει πως ένας τέτοιος στόχος θα τονώσει τις επενδύσεις σε καινοτόμες, πιο αποδοτικές και καθαρές τεχνολογίες ενώ τονίζει πως μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 620 δισεκατομμύρια ευρώ και συνακολούθως να δημιουργήσει 6 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας.