Η εταιρεία που ευθύνεται για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Company ( TEPCO)  κρατικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η κρατικοποιήση της TEPCO, σε συνδυασμό με το σχετικό νομικό πλαίσιο,  σύμφωνα με το οποίο όλη η ευθύνη σχετικά με την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την TEPCO, συνεπάγεται πως οι φορολογούμενοι πολίτες της Ιαπωνίας θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Ads

 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Greenpeace , ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Ιαπωνίας, Yukio Edano, ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας με 12,5 δισ.$ που ανεβάζει τη συνολική κρατική χρηματοδότηση στα 33,2 δισ.$. Όπως γνωστοποίησε ο  Edano, η εταιρεία δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα οδηγούνταν σε κλείσιμο.
 
Το συνολικό άμεσο κόστος της καταστροφής της Φουκουσίμα για την TEPCO, υπολογίζεται πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί Ιάπωνες, όμως, σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές, επειδή οι περισσότερες ζημιές και οι απώλειές τους δεν αποζημιώνονται και τα προβλήματά τους παραβλέπονται.
 
Όπως αναφέρει ο Jan Haverkamp, ειδικός της Greenpeace σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη, « μία εξοργιστική πτυχή αυτής της ιστορίας είναι ότι σε πρόσφατη παρουσίαση από τη General Electric για την “επιτυχία” της τα τελευταία 50 χρόνια δεν ακούστηκε λέξη για την καταστροφή στη Φουκουσίμα και δεν εκφράστηκε καμία συγγνώμη ».
 
Ωστόσο, η καταστροφή στη Φουκουσίμα προκλήθηκε εν μέρει από τα γνωστά προβλήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό Mark 1 της GE, που χρησιμοποιήθηκε και στους τέσσερις προβληματικούς αντιδραστήρες. Επιπλέον, η GE συμμετείχε στη συντήρηση της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου για  τέσσερις δεκαετίες.
 
Σύμφωνα με την Greenpeace η TEPCO, η GE,  η Hitachi και η Toshiba γνώριζαν τα προβλήματα στην κατασκευή των αντιδραστήρων ωστόσο ποτέ δεν ζήτησαν το κλείσιμο τους. Αντίθετα κλείνοντας τα μάτια τους στην εμφανώς λαναθασμένη κατασκεύη, διέδιδαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
 
Η TEPCO διαφοροποιείται από το Τσερνόμπιλ, όπου το κράτος κατείχε και λειτουργούσε τον αντιδραστήρα. Μια ιδιωτική επιχείρηση που αναπτύχθηκε με τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα Daiichi 1 και οι GE, Hitachi, Toshiba και άλλες εταιρείες αποκόμισαν τεράστια κέρδη, κατασκεύαζοντας και συντηρώντας τo σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και θα έπρεπε να επωμιστούν και το βάρος των αποζημιώσεων. 

Όμως αυτό δεν συνέβη και οι εταιρείες συνεχίζουν τη δράση τους σα να μην έχει συμβεί τίποτα, αναφέρει ο Jan Haverkamp. Έχουν ήδη σωθεί από την πτώχευση και την κρατικοποίηση της TEPCO  και επωφελούνται από το καθεστώς ευθύνης στην πυρηνική βιομηχανία κατά το οποίο τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, αλλά οι ευθύνες που προήλθαν από ατύχημα κρατικοποιούνται.

 
Ο Haverkamp επισημαίνει τόσο την κοινωνική διάσταση του προβλήματος σχετικά με οικογένειες που εγκατέλειψαν την περιοχή, όσο και την οικονομική του, καθώς μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων έκλεισαν εξαιτίας της πυρηνικής καταστροφής. Ο ειδικός της Greenpeace  σε άρθρο του ζητά την άμεση αποζημίωση όλων των οικογενειών που επλήγησαν, τονίζοντας παράλληλα πως η κρατικοποίηση της TEPCO είναι μία θετική εξέλιξη για τη διαχείριση του προβλήματος , ωστόσο, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στις υπεύθυνες εταιρείες. «Καμία εταιρεία που εμπλέκεται δε θα πρέπει να απαλλαγεί από τις ευθύνες της. Ακόμα και η αποζημίωση με καθαρά χρηματικούς όρους ενδέχεται να συμβάλει στην αποτροπή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον».
 

Ads