Η TEPCO, η εταιρία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, αρχίζει να χτίζει ένα υπόγειο τείχος από παγωμένο χώμα με σκοπό να αποτρέψει την μόλυνση της θάλασσας από τα ραδιενεργά νερά που διαρρέουν από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Παρόλα αυτά δεν είναι σίγουρο ότι το τείχος θα λύσει το πρόβλημα της μόλυνσης.

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι η TEPCO περιχύνει τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες με νερό ώστε να σταματήσει την αύξηση της θερμοκρασίας των ραδιενεργών καυσίμων. Αλλά τα κτίρια, που είχαν καταστραφεί από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011, όπως και από το πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησε, επιτρέπουν την διαρροή ραδιενεργών στοιχείων στον υδροφόρο ορίζοντα και κατ’ επέκταση στην θάλασσα.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2013, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το σχέδιο προβλέπει το άνοιγμα πηγαδιών στο έδαφος γύρω από την θάλασσα. Κατόπιν θα εισάγουν σε αυτά ένα ψυκτικό υγρό, που θα παγώσει το χώμα και θα δημιουργήσει ένα τείχος που θα αποτελέσει φράγμα της μόλυνσης.
 
Οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν την Τετάρτη στους αντιδραστήρες 2 και 3, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα. Συνολικά αναμένεται να κοστίσει 320 εκατομμύρια δολάρια συν τα τρέχοντα έξοδα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Θα έχει μήκος 500 μέτρων από τον βορρά προς τον νότο και 200 μέτρων από ανατολικά προς τα δυτικά.
 
Η ιαπωνική κυβέρνηση προτίμησε αυτή την λύση αντί για ένα υπόγειο τσιμεντένιο τείχος καθώς εκτιμά πως μπορεί να επιδιορθωθεί πιο γρήγορα σε περίπτωση νέου σεισμού.
 
Η μέθοδος αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από μηχανικούς για αστικά έργα όπως η κατασκευή σταθμών του μετρό, στο Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση η χρήση της ήταν προσωρινή, και έτσι οι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της. Άλλοι, δε, φοβούνται πως τα μολυσμένα ύδατα θα αναζητήσουν δίοδο πιο βαθιά στο έδαφος, κάτω από το τείχος.