Ο ιαπωνικός όμιλος Tepco, που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, επιβεβαίωσε την τήξη των ράβδων εμπλουτισμένου ουρανίου που τροφοδοτούν τους πυρήνες δύο αντιδραστήρων του εργοστασίου. Η διαρροή ραδιενέργειας από το συγκεκριμένο σταθμό συνεχίζεται από τα μέσα Μαρτίου, όταν σεισμός και τσουνάμι είχαν ως αποτέλεσμα να «παραλύσει» το σύστημα ψύξης του σταθμού.

Ads

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της Tepco ανακοίνωσε ότι οι ράβδοι στον πρώτο αντιδραστήρα έλιωσαν μέσα σε 16 ώρες από το σεισμό της 11ης Μαρτίου. Σήμερα, ο Τζουνίτσι Ματσουμότο επιβεβαίωσε ότι η τήξη πυρήνων στους αντιδραστήρες 3 και 2 άρχισε στις 13 και στις 14 Μαρτίου, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, στην περίπτωση των αντιδραστήρων 2 και 3, δεν σημειώθηκε πλήρης τήξη πυρήνων, αλλά το νερό στο εσωτερικό τους παρέμεινε σε υψηλότερο επίπεδο. Ο όμιλος εκτιμά ότι -στο σενάριο αυτό- οι ράβδοι εμπλουτισμένου ουρανίου ενδέχεται να έσπασαν, χωρίς να έλιωσαν πλήρως.

Επικαλούμενη τα δεδομένα που έχουν έκτοτε καταγραφεί, η Tepco υποστήριξε ότι οι δύο αντιδραστήρες ψύχονται πλέον επαρκώς και ότι η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι ο πυρηνικός σταθμός να κλείσει με ασφάλεια έως τον Ιανουάριο του 2012. Τη δική της έρευνα για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πυρηνικό ατύχημα πραγματοποιεί η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, εν μέσω φόβων ότι η Tepco καθυστέρησε πολύ να ενημερώσει την ιαπωνική Κοινή Γνώμη για το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Ads

Η τήξη πυρήνων και η διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό πυροδότησαν τη δημιουργία ζώνης εκκένωσης 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του συμπλέγματος, στην περιφέρεια της Φουκουσίμα.

Η μετοχή της Tepco έχει κατακρημνιστεί από τον περασμένο Απρίλιο και, αντιμέτωπος με την καταβολή αποζημιώσεων που ίσως ξεπεράσουν τα 100 εκ. δολάρια, ο όμιλος έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας υποσχέθηκε σήμερα στους εμπειρογνώμονες που αποστέλλονται από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να τους δώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα. «Θα θέσουμε στη διάθεση σας όλες τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπάνρι Καιέντα, στην 18μελή αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί αποστολή στην Ιαπωνία έως τις 2 Ιουνίου.

Η διεθνής ομάδα, που περιλαμβάνει έξι εκπροσώπους της ΙΑΕΑ, θα πρέπει να ερευνήσει το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο, μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986. Η ομάδα με επικεφαλής τον Μάικ Γουέιτμαν, αρχιεπιθεωρητή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Βρετανία, απαρτίζεται από ειδικούς από 12 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας.

Η ομάδα σχεδιάζει να επιθεωρήσει την Παρασκευή τη μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι (Αριθμός 1). Οι ειδικοί θα πρέπει επίσης να μεταβούν σε μια άλλη πυρηνική μονάδα σε κοντινή απόσταση και να έχουν συνομιλίες με εκπροσώπους διαφόρων κυβερνητικών οργάνων, καθώς και με αξιωματούχους της της Tokyo Electric Power. Η ομάδα θα παρουσιάσει τα πορίσματά της την 1η Ιουνίου στην ιαπωνική κυβέρνηση και θα παραδώσει την έκθεσή της σε μια διάσκεψη της ΙΑΕΑ σε υπουργικό επίπεδο στη Βιένη στα τέλη του ίδιου μήνα.

Απομακρύνονται άλλοι 70.000 Ιάπωνες

Στο μεταξύ, άλλοι 70.000 Ιάπωνες οι οποίοι κατοικούν στις ζώνες οι οποίες επλήγησαν από το ραδιενεργό νέφος που εκλύθηκε μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα υπάρχει πιεστική ανάγκη να απομακρυνθούν από την περιοχή, εκτιμά το γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιενεργούς Προστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).

Πέραν της ζώνης των 20 χλμ. γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, η οποία ήδη είχε εκκενωθεί, σημαντικές συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων έχουν εντοπισθεί προς τα βορειοδυτικά, των οποίων τα επίπεδα ραδιενέργειας κυμαίνονται από πολλές εκατοντάδες χιλιάδες έως πολλά εκατ. μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Περίπου «70.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 9.500 παιδιά ηλικίας 0 έως 14 ετών» ζουν στις «πλέον βεβαρημένες περιοχές έξω από την αρχική ζώνη εκκένωσης των 20 χλμ. γύρω από τον σταθμό της Φουκουσίμα», τονίζεται στην έκθεση για την επίπτωση των προσλαμβανομένων δόσεων ραδιενέργειας, την οποία δημοσίευσε χθες βράδυ το IRSN.

Εάν δεν απομακρυνθούν, οι κάτοικοι αυτοί διατρέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από 10 μιλισίβερτ μέσα σε ένα έτος μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, τονίζει το IRSN, το οποίο στις μετρήσεις του δεν υπολογίζει την εσωτερική ακτινοβολία που θα προσληφθεί από την πιθανή κατανάλωση τροφίμων εκτεθειμένων στη ραδιενέργεια.

Προκειμένου να αποφασισθεί η εκκένωση μίας ζώνης πέραν αυτής των 20 χλμ. γύρω από τον σταθμό, το Ινστιτούτο προτείνει να θεσπισθεί «ένα όριο μόλυνσης ίσο με 600.000 μπεκερέλ/μ2 για το Καίσιο 137 και 134», δύο ραδιενεργά στοιχεία με μεγάλη διάρκεια καθίζησης στο περιβάλλον. Ένα όριο που, σύμφωνα με το ISRN, αντιστοιχεί σε μία «μέγιστη εξωτερική δόση 10 μιλισίβερτ για τον πρώτο χρόνο έκθεσης».

«Κατ’ απόλυτη τιμή 10 μιλισίβερτ δεν αποτελούν μία επικίνδυνη δόση, είναι μάλλον μία δόση προειδοποίησης», τονίζει ο Σαμπιόν, που λέει ωστόσο πως αυτή θα προστεθεί επίσης στη δόση «που οφείλεται στο νέφος», την οποία έλαβε ο πληθυσμός.