Τη δημιουργία θερέτρου στην επίδικη περιοχή Νηές της Μαγνησίας προανήγγειλε η εταιρεία Dolphin Capital Investors, ξεκινώντας ήδη τις παρεμβάσεις ώστε να προχωρήσει η επένδυση. Σε απάντηση, η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, έπειτα από επιτόπου αυτοψία, απευθύνθηκε σε εισαγγελέα.

Ads

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», πριν από περίπου 1 χρόνο είχε παρουσιαστεί το πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου του Ν. Μαγνησίας, η οποία αμφισβητούσε τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας από τη Μονή Ξενιάς προς την εταιρεία Dolphin Capital Investors.

«Ύστερα από τα παραπάνω, γνώμη μας είναι ότι η επίδικη έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι δεν αποδεικνύεται από τα προσκομισθέντα στοιχεία ότι είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης Δημητριάδος, αφού δεν προσκομίστηκε αλληλουχία τίτλων, που να εφαρμόζονται και να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το έτος 1885. Αντίθετα, τόσο τα εμβαδά όσο και οι περιγραφές των ορίων δεν είναι εφαρμόσιμα ούτε τα συμβόλαια διαδοχικά, δηλαδή εμφανίζονται χρονικά κενά, ασάφειες στις περιγραφές των ορίων και μεγάλες αδικαιολόγητες διαφορές στα εμβαδά», ανέφερε χαρακτηριστικά το πόρισμα.

Στην ιστοσελίδα πάντως της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» εξαγγέλλεται η επένδυση στις Νηές: «Η Dolphin Capital Investors αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες επενδύσεων και το σημαντικότερο real-estate fund στην αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (σ.σ. Χρηματιστήριο Δευτερεύουσας Αγοράς). Η Εταιρεία εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη εξελιγμένων θερέτρων ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης και συμμετέχει σε πολλά έργα δημιουργίας πολυτελών θερέτρων στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα (…) Lavender Bay Resort – Βόλος».

Ads

Η έκταση ακόμη δεν ανήκει στην εταιρεία, σημειώνει το ρεπορτάζ, μια και η μονή έκανε επιχειρηματικά παιχνίδια με ξένα κόλλυβα και όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν εκ του νόμου να αναμείνουν τις τελικές αποφάσεις των αρμόδιων φορέων.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού Εν Δράσει κατήγγειλε πως «Η εταιρεία με έγγραφό της προς ιδιώτη, χωρίς προηγουμένως να έχει απευθυνθεί στον εισαγγελέα, του παραχωρεί το δικαίωμα να κλαδέψει και να περιποιηθεί τον Ελαιώνα, στις Νηές. Μετά από καταγγελίες πολιτών το προηγούμενο Σάββατο αντικρίσαμε χωματουργικό μηχάνημα και ερπυστριοφόρα μπουλντόζα, με τις χωματουργικές εργασίες να έχουν αλλάξει εντελώς το τοπίο, αλλά και να έχουν εκριζώσει πολλά ελαιόδεντρα. Επειδή ο ιδιώτης δεν προσκόμισε κανένα αδειοδοτικό έγγραφο σταμάτησε τις χωματουργικές εργασίες».

Το θέμα ανέλαβε ηΚτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας, η οποία την Τετάρτη έκανε αυτοψία στη περιοχή, στην οποία αποτυπώθηκε η παρέμβαση και το πόρισμά της θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, με δεδομένο ότι ανάλογη αυτοψία κατόπιν εντολής του υπουργείου Οικονομικών είχε διαπράξει και προ εξαμήνου και η οποία δεν έδειχνε καμία παρέμβαση.