Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικαστική νίκη που αφορά το κλίμα. Η ελβετική οργάνωση KlimaSeniorinnen, που αποτελείται από 2.500 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών, κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και κέρδισε.

Ads

Δικαιώθηκαν σήμερα (9/4) στο Στρασβούργο, ύστερα από μήνυση που είχαν καταθέσει εναντίον της κυβέρνησής τους για την κλιματική αλλαγή.

Η ευρεία και ακτιβιστική ομάδα των ηλικιωμένων Ελβετίδων είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της διακυβέρνησης της χώρας τους, με την καταγγελία ότι οι αρχές της Ελβετίας δεν ήταν σε θέση να περιορίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία τους και στις συνθήκες της ζωή τους.

Δεσμευτική για 46 χώρες

Την είδηση μετέδωσε το BBC, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχωρά σε σχετική απόφαση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η σημασία της απόφασης είναι μεγάλη, καθώς είναι δεσμευτική και μπορεί να επηρεάσει τη νομοθεσία 46 χωρών της Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας.

Ads

Στόχος της KlimaSeniorinnen ήταν να αναγκάσει την Ελβετία να προβεί σε σαφή περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ορυκτά καύσιμα.

Οι 2.500 Ελβετίδες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2020 κατά της κυβέρνησή τους, υποστηρίζοντας ότι οι ζωές τους και η υγεία τους απειλούνταν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα οι οποίες και ολοένα χειροτερεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η υπόθεση έγινε αποδεκτή, ενώ η ίδια η οργάνωση των γυναικών είχε τη στήριξη του ελβετικού γραφείου της Greenpeace.