Έρευνα για την ενημέρωση και τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, έδωσε στη δημοσιότητα η Public Issue, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι έχουν επαρκή ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας μικρή άνοδο από τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, όταν ενημερωμένο δήλωνε το 47% των πολιτών.

Ads

Οι 9 στους 10 εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος θα επηρεάσουν αρκετά έως πολύ τη χώρα μας, με τον αγροτικό πληθυσμό να ανησυχεί περισσότερο. Η ξηρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρούνται τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας από τα 4/5 των πολιτών, ενώ το 79% φοβάται τις συνέπειες αυτών στον τομέα της γεωργίας.

Το 54% των πολιτών επιρρίπτουν την ευθύνη των περιβαλλοντικών προβλημάτων κυρίως στις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ το 23% χρεώνει τα προβλήματα στις πολυεθνικές εταιρίες.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη στους πολίτες (32%) όσον αφορά στην ενημέρωση για τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής – ποσοστό μικρότερο από το περσινό 36%. Το 29% εμπιστεύεται τις ΜΚΟ, ενώ τα ΜΜΕ εμπνέουν εμπιστοσύνη μόνο στο 17% του πληθυσμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται τέταρτη, με 10%, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις παραμένουν σταθερά αναξιόπιστες, με μόνο το 3% των Ελλήνων να δείχνει εμπιστοσύνη στα στοιχεία που παρέχουν, για δεύτερο συνεχή χρόνο.

Ads

Οι ελπίδες για επίλυση του προβλήματος εναποτίθενται κυρίως στην επιστημονική κοινότητα από το 36% των ερωτηθέντων, ενώ ως δεύτερη ελπίδα εμφανίζονται οι ίδιοι οι πολίτες από το 16%. Πάνω από τους 8 στους 10 εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι ΜΚΟ μπορούν να παίξουν αρκετά έως πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος, ποσοστό μεγαλύτερο από το περσινό.

Πάνω από τους μισούς Έλληνες βλέπουν θετικά τη συνεργασία ΜΚΟ με επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα 2/3 των ερωτηθέντων κρίνουν ότι, προκειμένου να βρεθεί λύση, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε διεθνές επίπεδο, ενώ αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό που πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κυρίως σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Οι 7 στους 10 θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος από την κυβέρνηση της Ελλάδας στους ελέγχους της βιομηχανίας και στα κίνητρα για εφαρμογή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το 54% θεωρούσε αρκετά πιθανή τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας στο νοικοκυριό τους, σημειώνοντας αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2007, με το 61% όμως να θεωρεί απίθανο να εγκαταστήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σπίτι του. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές εμφανίζονται ως μάλλον απίθανη έως εντελώς απίθανη επιλογή για το 49% του πληθυσμού.

Ενώ πέρυσι το 34% των Ελλήνων θεωρούσε πιθανό το να μειώσει τη χρήση του ΙΧ του, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 30%, ενώ σταθερό παραμένει το ποσοστό των φανατικών χρηστών του ΙΧ, που δεν διατίθεται να το εγκαταλείψει, παραμένοντας κοντά στο 29%. Πάντως το ένα πέμπτο των πολιτών δηλώνει πως το έχει ήδη εγκαταλείψει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Public Issue σε δείγμα 1.052 ατόμων, κατά την περίοδο 21 έως 25 Ιανουαρίου 2008.