Τις αιτίες που οι υπάλληλοι της ιδιοκτήτριας εταιρίας της εξέδρας άντλησης πετρελαίου δεν αντιλήφθηκαν τις ενδείξεις για επερχόμενη έκρηξη εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές που διεξάγουν έρευνα για την πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αρχές έχουν συντάξει μία λίστα με περισσότερες από 20 παραλείψεις των εν λόγω υπαλλήλων.

Ads

Παράλληλα, εξετάζονται οι αποφάσεις που έλαβαν οι υπάλληλοι της Transocean Ltd, ιδιοκτήτριας εταιρείας της εξέδρας, την οποία νοίκιαζε η ΒΡ, και τις διαφωνίες ανάμεσα στους υπαλλήλους και των δύο εταιριών, έγραψε η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

Στο μεταξύ, κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος, αρμόδιος για την παρακολούθηση της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ζητά από την πετρελαϊκή εταιρία ΒΡ να καταθέσει σχέδιο για το άνοιγμα εκ νέου του σφραγισθέντος φρέατος Μακόντο μετά από τον εντοπισμό διαρροής στον πυθμένα του ωκεανού κοντά στο φρέαρ.

«Σας ζητώ να μου καταθέσετε εγγράφως τη διαδικασία για το άνοιγμα της βαλβίδας το ταχύτερο δυνατόν… ώστε να επιβεβαιώσουμε τη διαρροή υδρογονανθράκων κοντά στην κεφαλή του φρέατος» αναφέρει ο ναύαρχος εν αποστρατεία της Ακτοφυλακής Θαντ Άλεν, με επιστολή του προς τον γενικό διευθυντή της ΒΡ Μπομπ Ντάντλι.

Ads

Από την πλευρά του, ο πετρελαϊκός όμιλος BP ανακοίνωσε σήμερα ότι η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής στην εταιρεία 3,95 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ), ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται τόσο το κόστος για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας, όσο και οι καταβληθείσες αποζημιώσεις.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση της BP, το ποσό αυτό περιλαμβάνει το κόστος για τον περιορισμό και τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, την εκσκαφή συμπληρωματικών πηγαδιών ασφαλείας, αλλά και τις αποζημιώσεις προς τα παράκτια κράτη και τις ομοσπονδιακές αρχές.