Τα δασύτριχα μαμούθ εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη μας στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, περίπου 12.000 χιλιάδες χρόνια πριν. Σήμερα, οι επιστήμονες επιχειρούν να τα… ξαναδημιουργήσουν.

Ads

Ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αναγεννήσουν τα είδη αυτά, με τη βοήθεια μιας νέας, εξελιγμένης τεχνολογίας κλωνοποίησης. Επιστήμονες ανακάλυψαν βιώσιμο ιστό στο σκελετό ενός παγωμένου μαμούθ στη Σιβηρία. Το μαμούθ συντηρείται σε ένα ρωσικό ερευνητικό εργαστήριο της Ρωσίας. Το εργαστήριο έχει ήδη εγκαθιδρύσει μια τεχνική εξαγωγής DNA από παγωμένα κύτταρα. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι επιστήμονες είχαν κλωνοποιήσει ένα ποντίκι από παγωμένο DNA πριν από 16 χρόνια.

Βάσει του τελευταίου σχεδίου, ο πυρήνας των κυττάρων του νεκρού μαμούθ θα εισαχθεί στο εσωτερικό των κυττάρων αυγών ελέφαντα, από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο δικός τους κυτταρικός πυρήνας. Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εμβρύου που διαθέτει γονίδια των μαμούθ. Το έμβρυο θα εισαχθεί στη συνέχεια στη μήτρα του ελέφαντα, ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσει η γέννηση ενός μωρού μαμούθ.

Σε τρεις προηγούμενες απόπειρες, η ομάδα έλαβε δέρμα και ιστό των μυών, που συντηρήθηκαν σε καλή κατάσταση, από το παγωμένο μαμούθ στη Σιβηρία. Ωστόσο, οι περισσότεροι πυρήνες στα κύτταρα έπαθαν ζημιά εξαιτίας των κρυστάλλων πάγου και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Το σχέδιο κλωνοποίησης ενός μαμούθ εγκαταλείφθηκε.

Ads

Τρία χρόνια πριν, όμως, ο Dr. Teruhiko Wakayama, Ιάπωνας βιολόγος και ειδικός στην κλωνοποίηση, κλωνοποίησε επιτυχώς ένα ποντίκι από κύτταρα που είχαν διατηρηθεί παγωμένα επί 16 χρόνια.

Αν ένα κλωνοποιημένο έμβρυο μαμούθ μπορεί να δημιουργηθεί, ο Miyashita και οι Αμερικανοί ερευνητές, θα καταφέρουν να εμφυτεύσουν ένα έμβρυο σε έναν Αφρικανό ελέφαντα. Η ομάδα υποστηρίζει πως, αν όλα πάνε σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένα δασύτριχο μαμούθ θα γεννηθεί σε 5-6 χρόνια.