Να απομακρυνθεί άμεσα το τουρκικό δεξαμενόπλοιο «Cihan 7» που βρίσκεται επί 16 χρόνια στον κόλπο της Σκάλας Λουτρών Μυτιλήνης ζητούν κάτοικοι και φορείς, τονίζοντας τους κινδύνους μόλυνσης που προκύπτουν από την παραμονή του.

Ads

Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», ο δήμαρχος Μυτιλήνης Αθανάσιος Γιακαλής υπογραμμίζει ότι «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Για χρόνια ολόκληρα σάπιζε μέσα στη θάλασσα, μετά ρυμουλκήθηκε στον κόλπο της Γέρας και τώρα βρέθηκε στα Λουτρά, μόλις 11 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης. Πρέπει να κοπεί, να φορτωθούν τα παλιοσίδερα και να καθαρίσει η ακτή».

Το «Cihan 7» έπεσε στα βράχια ανοιχτά της Μολύβου Λέσβου το Μάιο του 1994, μαζί με το δεξαμενόπλοιο «Ντελάρα», εξαιτίας θαλασσοταραχής, ενώ επέστρεφε άδειο στην Τουρκία. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη ενός καρνάγιου να τα ρυμουλκήσουν στον κόλπο της Γέρας, αλλά πλήρωσε μόνο τα μισά χρήματα, έτσι πήρε μόνο το «Ντελάρα», το οποίο ήταν και σε σχετικά καλύτερη κατάσταση.

Μόλις πριν από 3 μήνες, το «Σιχάν 7» μεταφέρθηκε από τον κόλπο της Γέρας στη Σκάλα Λουτρών, κοντά σε άλλο καρνάγιο. «Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει και το σάπιο κουφάρι του πλοίου να απομακρυνθεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει διαλυτήριο πλοίων στην Ελλάδα και ο μόνος πρόσφορος τρόπος είναι να διαλυθεί επί τόπου στο καρνάγιο των Λουτρών και τα παλιοσίδερα να μεταφερθούν με φορτηγά», σημειώνει ο κ. Γιακαλής.

Ads

Από την πλευρά του, ο περιβαλλοντικός σύλλογος Μυτιλήνης «Το Δελφίνι» εκφράζει την έντονη διαφωνία του με τον παραπάνω τρόπο. Μάλιστα, έχει ήδη κάνει δύο σχετικές αναφορές στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τη διάλυση του τουρκικού δεξαμενόπλοιου, ενώ στηρίζονται σε πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο πλοίο θα μεταφερθεί με ασφάλεια σε διαλυτήριο πλοίων στην Τουρκία, κάτι που δεν φαίνεται να ευσταθεί.

«Η διάλυση του πλοίου αυτού στην περιοχή της Σκάλας Λουτρών εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης από αναθυμιάσεις των δεξαμενών του αλλά και διαφυγής αμιάντου. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η παραλία του καργάνιου όπου βρίσκεται το «Σιχάν 7» είναι εντός του οικισμού Σκάλας Λουτρών και εκεί υπάρχουν σπίτια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, ακόμη και ξενοδοχείο», δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Δελφίνι», Δημήτρης Παπαχρυσός.

Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου ζητούν να ελεγχθεί ο βυθός στο σημείο όπου είχε προσαράξει για 16 χρόνια το δεξαμενόπλοιο αλλά και η γύρω περιοχή για την ύπαρξη μόλυνσης από αμίαντο, βαρέα μέταλλα, πετρελαιοειδή και τοξικά απόβλητα.