Τροχοπέδη στα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης για εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να αποτελέσει η εκστρατεία της Τίνας Μπιρμπίλη για να σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Αλήθεια».

Ads

Το άρθρο του Γιώργου Θεοδούλου έχει τίτλο «Φρένο στις ελπίδες για δικό μας φυσικό αέριο» και υπότιτλο «Ελλάδα και Ιταλία ζητούν τερματισμό των βαθιών εξορύξεων». Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι φρένο στο σχέδιο της Κύπρου υπάρχει πιθανότητα να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στους κόλπους της γίνονται σκέψεις για περιορισμό ή και απαγόρευση των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποφευχθεί ατύχημα όπως αυτό στον Κόλπο του Μεξικού.

Όσον αφορά στην Τίνα Μπιρμπίλη, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας της η ίδια απέστειλε επιστολή στην ομόλογό της στην Ιταλία, Stefania Prestigiacomo, η οποία είχε αναλάβει αντίστοιχη πρωτοβουλία, αλλά και στους Επιτρόπους Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Janez Potocnik και Ganther Oettinger, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα των εξορύξεων σε μεγάλο βάθος στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να «παγώσουν» τα σχέδια ιδιωτικών εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εν λόγω εξορύξεις.

Ads

Έτσι, άνθρακας πιθανόν αποδειχθεί η ελπίδα οικονομικής ενίσχυσης της Κύπρου με πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αναμένονται να εξορυχτούν από τις θαλάσσιες περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη στιγμή μάλιστα, που αυτά τα αποθέματα, ως γνωστό, υπολογίζονται σε πολύ μεγάλο βάθος, μέχρι και 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό για το περιβάλλον, υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού Περιβάλλοντος στην Κύπρο κατά το Σεπτέμβρη, οπότε οι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις επί του θέματος.

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, «η χειρότερη για την Κύπρο εξέλιξη – από οικονομικής πάντα πλευράς – θα ήταν απόφαση της Κομισιόν για έκδοση Οδηγίας με την οποία θα απαγορεύονται εξορύξεις στη Μεσόγειο. Απόφαση η οποία θα αφορά βέβαια μόνο τα κράτη – μέλη, με αποτέλεσμα τρίτα κράτη, όπως Τουρκία, Ισραήλ και άλλες μεσογειακές χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. να μπορούν να διενεργούν εξορύξεις υδρογονανθράκων».