«Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου»: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μια ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία 7ημέρου – μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουλίου- ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ads

«Αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση βασικών μέτρων που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα (3/7) και την Τρίτη (4/7).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη (4/7), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τη Δευτέρα (3/7).

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04C (,08F), υψηλότερη από κάθε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν.

Ads

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε χθες, Πέμπτη (6/7), ότι δεν μπορεί να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η ΝΟΑΑ.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητο έδαφος και ότι η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την επιστροφή του Ελ Νίνιο, ενός σποραδικού καιρικού μοντέλου, την Τρίτη. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, το οποίο παραμένει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος όλων των εποχών, και μαζί με αυτόν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών, δηλαδή από την εποχή του Ηεμίου – πριν από περίπου 120.000 χρόνια», δήλωσε ο Κάρστεν Χοστέιν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Διάφορα μέρη του κόσμου αντιμετωπίζουν καύσωνες και την Πέμπτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα ο κόσμος βίωσε τον πιο θερμό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.