Στις φλόγες τυλίγονται ορεινές περιοχές της Αριζόνας, καθώς η γιγαντιαία πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή εδώ και τρεις ημέρες οδήγησε στην εκκένωση και τρίτου οικισμού, εξαπλώνοντας τον καπνό μέχρι και τη μακρινή πολιτεία της Αϊόβα. Κατά εκατοντάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάτοικοι ολόκληρων περιοχών της Αριζόνα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται να εκκενώσουν τις εστίες τους.

Ads

Οι θυελλώδεις άνεμοι, ταχύτητας άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, οδήγησαν τον πύρινο κλοιό σε απόσταση αναπνοής από την γραφική πόλη Γκριρ, την οποία είχαν εγκαταλείψει οι περίπου 200 κάτοικοί της, ενώ την ευρύτερη περιοχή Σάνραϊζ εκκένωσαν, ύστερα από εντολή των τοπικών αρχών, και οι υπόλοιποι πολίτες.

Αν και τα ακριβή αίτια της γιγαντιαίας πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, η πυροσβεστική υπηρεσία της Αριζόνας υποπτεύεται πως προέρχεται από εγκαταλελειμμένο πυρσό προσκόπων. Η φωτιά έγινε αντιληπτή τη Δευτέρα, όταν ένα τεράστιο πέπλο μαύρου καπνού τύλιξε τις πόλεις Ινγκερ και Σπρίνγκερβιλ, ενώ τα ρεύματα αέρα και οι έντονες αστραπές οδήγησαν στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς, η έκταση της οποίας άγγιξε χθες τα 950 τετραγωνικά χλμ. Ο κυβερνήτης της Αριζόνας, Τζαν Μπρούερ, υπέγραψε νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει τη χρήση 200.000 δολαρίων για την κινητοποίηση της εθνοφρουράς, αν αυτή κριθεί απαραίτητη.

Από την δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της αμερικανικής πολιτείας έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής 950.000 στρέμματα γης, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν 2.500 πυροσβέστες και 22 ελικόπτερα. Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ads

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Δασών, ένα τεράστιο σύννεφο καπνού καλύπτει την ορεινή περιοχή Γουάλοου, στα σύνορα της Αριζόνας με το Νέο Μεξικό.
Τις προσπάθειες των πυροσβεστών εμποδίζουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και η ξηρασία που ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν έτοιμοι να προστατέψουν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους. Οι Αρχές μίλησαν για παράτολμη ενέργεια και τους ζήτησαν να υπογράψουν χαρτί ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για ό,τι συμβεί. Ωστόσο, δεν μπορούν να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Υπολογίζεται ότι 7.000 άνθρωποι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.