Την πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ώστε να παρουσιαστεί η πυρηνική ενέργεια ως απάντηση στην υπερθέρμανση του Πλανήτη και την κλιματική αλλαγή κατήγγειλε ο επικεφαλής του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, Θ. Αναπολιτάνος χθες, κατά τα εγκαίνια των γραφείων του ΑΠΜ στο Μαντράκι Ρόδου.

Ads

Πλήθος πολιτών, κυρίως νέων, συγκεντρώθηκαν χθες στο μώλο των Μύλων στο Μαντράκι Ρόδου με την ευκαιρία των εγκαινίων των γραφείων του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου (ΑΠΜ) τα οποία πλέον στεγάζονται στον τρίτο Μύλο. Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους ο Πρόεδρος του ΑΠΜ Θανάσης Αναπολιτάνος, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν «για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης της Κοινής Γνώμης, ώστε να παρουσιαστεί η πυρηνική ενέργεια ως απάντηση στην υπερθέρμανση του Πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

«Οι ίδιες δυνάμεις που στο βωμό του κέρδους οδήγησαν στην αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων και έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, επιχειρούν να επεκτείνουν την πολιτική τους επιρροή και τα οικονομικά τους συμφέροντα με την ενίσχυση της πυρηνικής βιομηχανίας» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΑΠΜ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΑΠΜ, στη συγκρότηση του Διεθνούς Δικτύου Mediterranean No Nuclear Neighborhood-MN3, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 1000 πρωτοβάθμιες οργανώσεις από 8 χώρες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η πυρηνική επιστροφή δεν είναι αναπόφευκτη και οτι δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο, καθώς πίστη τους είναι πως η ενημέρωση, η κινητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών, καθορίζει την πορεία.

Ads

«Υποστηρίζουμε ότι οι Κυβερνήσεις των χωρών, που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε πυρηνικά προγράμματα, ειδικά στην εύφλεκτη περιοχή μας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αναλαμβάνουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες. Όμως, ευθύνες αναλαμβάνουν και όσοι δεν ενεργούν για να αποτρέψουν αυτές τις αποφάσεις» επισήμανε ο κ Αναπολιτάνος αναφερόμενος στη συνέχεια στην ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε πρόσφατα το ΑΠΜ στον Έλληνα Πρωθυπουργό με την οποία ζητούνται επίμονα πολιτικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, εν όψει μάλιστα και της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του τον άλλο μήνα.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε συναυλία, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών όπως οι Τάκης Βούης, Moodswings, Fourffart, Luis+Zaf ενώ ζογκλέρ του Τσίρκου Μπάχαλο διασκέδασαν τους παριστάμενους με τα εξαιρετικά τους κόλπα.