Ένα ρομπότ που σκοτώνει αστερίες θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Αυστραλία φέτος το χειμώνα. 

Ads

To ρομπότ με την τεχνητή νοημοσύνη κατασκεύασαν επιστήμονες του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ. 

Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε είναι για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας. 

Ο Ύφαλος εκτείνεται σε μήκος άνω των 2000 χλμ και αποτελεί βιότοπο για δισεκατομμύρια ζώα πολλά από τα οποία δεν ζουν πουθενά αλλού. 

Ads

Οι αστερίες, όμως, θεωρούνται απειλή καθώς κολλούν πάνω στον Ύφαλο και με τα πεπτικά υγρά που απελευθερώνουν καταστρέφουν τα κοράλλια. 

Το ζεστό νερό της περιοχής καθώς και η μεγάλη ποσότητα αζώτου που δημιουργείται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο (ανεμοστρόβιλοι κλπ) βοηθούν τους αστερίες να πολλαπλασιάζονται. 

Παρότι οι αστερίες είναι εγγενής πληθυσμός του Ύφαλου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια αύξηση στον πληθυσμό τους κυρίως λόγω της υπεραλίευσης των φυσικών τους εχθρών. 

Υπολογίζεται ότι κάθε αστερίας καταστρέφει έκταση έξι τετραγωνικών μέτρων του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου μέσα σε ένα χρόνο. Και με αυτούς τους ρυθμούς ο Ύφαλος δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. 

Έτσι οι επιστήμονες ανέπτυξαν το ρομπότ που φέρει ειδική κάμερα, GPS και είναι «εκπαιδευμένο» να αναγνωρίζει τους αστερίες.

Όταν τους εντοπίζει τους χορηγεί μια θανατηφόρα ένεση. Το δηλητήριο σκοτώνει τους αστερίες εντός 24 ωρών. Αυτό δεν τους δίνει το χρόνο για διαχωρισμό και αναγέννηση – μια τακτική που χρησιμοποιούν και τους επιτρέπει να επιβιώσουν. 

image

Το ρομπότ φέρει αρκετό δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει μέχρι και 200 από τα ζωάκια σε μια αποστολή τεσσάρων έως οκτώ ωρών.