Ένα ρομπότ που σκοτώνει αστερίες θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην Αυστραλία φέτος το χειμώνα.
To ρομπότ με την τεχνητή νοημοσύνη κατασκεύασαν επιστήμονες του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.
Ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε είναι για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας.
Ο Ύφαλος εκτείνεται σε μήκος άνω των 2000 χλμ και αποτελεί βιότοπο για δισεκατομμύρια ζώα πολλά από τα οποία δεν ζουν πουθενά αλλού.
Οι αστερίες, όμως, θεωρούνται απειλή καθώς κολλούν πάνω στον Ύφαλο και με τα πεπτικά υγρά που απελευθερώνουν καταστρέφουν τα κοράλλια.
Το ζεστό νερό της περιοχής καθώς και η μεγάλη ποσότητα αζώτου που δημιουργείται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο (ανεμοστρόβιλοι κλπ) βοηθούν τους αστερίες να πολλαπλασιάζονται.
Παρότι οι αστερίες είναι εγγενής πληθυσμός του Ύφαλου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια αύξηση στον πληθυσμό τους κυρίως λόγω της υπεραλίευσης των φυσικών τους εχθρών.
Υπολογίζεται ότι κάθε αστερίας καταστρέφει έκταση έξι τετραγωνικών μέτρων του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου μέσα σε ένα χρόνο. Και με αυτούς τους ρυθμούς ο Ύφαλος δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.
Έτσι οι επιστήμονες ανέπτυξαν το ρομπότ που φέρει ειδική κάμερα, GPS και είναι «εκπαιδευμένο» να αναγνωρίζει τους αστερίες.
Όταν τους εντοπίζει τους χορηγεί μια θανατηφόρα ένεση. Το δηλητήριο σκοτώνει τους αστερίες εντός 24 ωρών. Αυτό δεν τους δίνει το χρόνο για διαχωρισμό και αναγέννηση – μια τακτική που χρησιμοποιούν και τους επιτρέπει να επιβιώσουν.
Το ρομπότ φέρει αρκετό δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει μέχρι και 200 από τα ζωάκια σε μια αποστολή τεσσάρων έως οκτώ ωρών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >