Διαμάχη έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της διαχείρισης του πληθυσμού των ζώων υπό εξαφάνιση, μετά τις ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες το ζωολογικό πάρκο του Εδιμβούργου να «αποκλείσει» 3 σπάνιου είδους χοίρους, λόγω «υπερπληθυσμού». Παρότι ο ζωολογικός κήπος τονίζει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ευθανασία των ζώων και πως η ιστορία δεν μεταδόθηκε σωστά από τα Μέσα, «απέκλεισε» άλλα δύο χοιρίδια τον περασμένο Αύγουστο.

Ads

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τα Είδη Υπό Εξαφάνιση (EEP) αφορά στα σπάνια ζώα που βρίσκονται σε ζωολογικά πάρκα. Σε ένα άτομο ανατίθεται ένα συγκεκριμένο είδος και αναλαμβάνει τη συγκρότηση ενός σχεδίου για τη μελλοντική διαχείρισή του και το συντονισμό της αναπαραγωγής του μέσω μια διαδικασίας που αποκαλείται «σύσταση».

Οι συστάσεις για το ποια ζώα πρέπει να αναπαράγονται ή όχι γίνονται κάθε χρόνο, καθώς και ποια από αυτά πρέπει να μεταφερθούν από τον ένα ζωολογικό κήπο στον άλλο. Όταν ο ζωολογικός κήπος έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο αριθμό ζώων, το EEP μπορεί να προτείνει τον «αποκλεισμό» των επιπλέον, όπως συνέβη πέρυσι.

Εκπρόσωπος του ζωολογικού πάρκου του Εδιμβούργου εξηγεί πως επιτρέπεται στα ζώα να αναπαράγονται, ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν πλέον. «Παρότι το είδος αυτό του χοίρου δεν συγκαταλέγεται στα υπό εξαφάνιση, υπάρχουν λόγοι συντήρησής του λόγω του εκτεταμένου κυνηγιού του στη δυτική Κεντρική Αφρική, όπου είναι το φυσικό του σπίτι. Συνεπώς, όλοι οι ζωολογικοί κήποι συμβουλεύονται τα ζώα τους να παραμένουν ικανά προς αναπαραγωγή, καθώς η απαγόρευση της φυσικής αναπαραγωγής ή η χορήγηση αντισύλληψης ενδέχεται να αποδειχθούν επιζήμιες μέθοδοι για την υγεία και τη μελλοντική αναπαραγωγή. Βεβαίως, αυτό συχνά οδηγεί σε νέα μέλη στο πληθυσμό των ζωολογικών κήπων».

Ads

Με τους πόρους να είναι ελάχιστοι, η «μετακόμιση» δεν αποτελεί πάντα επιλογή.
«Όταν δεν είναι δυνατόν να κάνουμε προσθήκες στις εγκαταστάσεις μας, η μεταφορά των ζώων σε άλλους ζωολογικούς κήπους αποτελεί τη βασική προτεραιότητά μας, αλλά υπάρχει σειρά περιορισμών σε αυτό. Τα ζώα που εντάσσονται στη δομή του EEP πρέπει να μεταφερθούν εντός αυτής ή σε παρόμοια συστήματα εντός του ανεπτυγμένου κόσμου, για τη διατήρηση του ελέγχου για την τοποθεσία και τη καλή διαβίωσή τους. Πολλές εγκαταστάσεις εντός του συστήματος του EEP φιλοξενούν ίδια είδη και, συνεπώς, δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν επιπλέον αριθμό», σημειώνει ο ζωολογικός κήπος.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, ωστόσο, εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τις παραπάνω πρακτικές, αλλά και τις δικαιολογίες που προβάλλονται. Η Libby Anderson, της οργάνωσης OneKind, δηλώνει: «Κάθε ζώο είναι ένα ξεχωριστό ον και δεν νομίζω ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τη δολοφονία των χοίρων, απλώς επειδή προέκυψαν περισσότεροι απ’ όσους απαιτεί το πρόγραμμα αναπαραγωγής».