Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26), η οποία διεξάγεται στη Γλασκώβη.

Ads

Οι προσδοκίες είναι για μια ακόμη φορά χαμηλές, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των G20 να δεσμευθούν σε έναν στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050 — μια προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο κλιματικής υπερθέρμανσης.

Κατά τη έναρξη της διάσκεψης ο πρόεδρός της, Άλοκ Σάρμα, προειδοποίησε ότι «είναι η τελευταία και καλύτερη ευκαιρία για τον κόσμο» να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη είναι για 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι που σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα προκαλέσει «κλιματική καταστροφή».

Ads

«Σκάβουμε τους τάφους μας» προειδοποίησε χαρακτηριστικά από το βήμα της διάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ενισχύοντας τη φήμη του ως ενός από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ανάληψης επείγουσας δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες «ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα ωθεί την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού».

«Ή θα το σταματήσουμε ή θα μας σταματήσει… Και ήρθε η ώρα να πούμε ‘έως εδώ’. Έως εδώ να σκοτώνουμε τον εαυτό μας με άνθρακα. Έως εδώ να αντιμετωπίζουμε τη φύση σαν τουαλέτα. Έως εδώ με το κάψιμο, τις γεωτρήσεις και την εξόρυξη, σκάβουμε το λάκκο μας βαθύτερα. Σκάβουμε τους τάφους μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. «Ή θα το σταματήσουμε ή θα μας σταματήσει» τόνισε.

«Η ανθρωπότητα είναι καιρός τώρα που εξάντλησε τον χρόνο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα γι΄ αυτή την Ημέρα της Κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
«Αν δεν σοβαρευθούμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο» πρόσθεσε.

Για “προδοσία” κατηγορεί τους ηγέτες η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Καθώς μιλούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε retweet σε μια έκκληση προς τα εκατομμύρια των υποστηρικτών της να υπογράψουν μια ανοικτή επιστολή όπου κατηγορούν τους ηγέτες για προδοσία.

«Αυτή δεν είναι μια άσκηση. Είναι ένας κόκκινος κωδικός για τη Γη», αναφέρεται στην έκκληση. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν καθώς ο πλανήτης μας καταστρέφεται — ένα τρομακτικό μέλλον το οποίο θα προκληθεί, ή θα αποτραπεί, από τις αποφάσεις που εσείς παίρνετε. Έχετε την εξουσία να αποφασίσετε».