Μετά από περίπου 80 μέρες επεισόδιων εξαιτίας της πρόθεσης κατασκευής ΧΥΤΑ, ο Δήμος Λαυρεωτικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ αποφάσισαν να ξεκινήσουν δημόσιο διάλογο και να πάρουν τις γνώμες επιστημόνων και επιχειρηματιών, ειδικών στη διαχείριση σκουπιδιών. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε εκπρόσωποι κομμάτων -εκτός του ΠΑ.ΣΟ.Κ- πήραν αρχικά το λόγο και στη συνέχεια πήραν τον λόγο επτά ειδικοί και ανέλυσαν διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας απορριμμάτων. Στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου παρουσιάζονται οι γνώμες και προτάσεις των ειδικών.

Ads

Ο καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος άσκησε κριτική στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι ο εν λόγω σχεδιασμός θα οδηγήσει στην παραγωγή ενός υλικού προερχόμενου από τα απορρίμματα το οποίο και πάλι θα χρειάζεται καύση. Ο κ. Οικονομόπουλος αναρωτήθηκε “αν πρέπει να τα κάψουμε, γιατί δεν τα καίμε κατευθείαν;” Τόνισε επίσης ότι από την μέθοδο αυτή ο μόνος που θα επωφελείται θα είναι ο εργολάβος που την εφαρμόζει, το κόστος από την άλλη θα φτάνει στα 240 ευρώ ανά τόνο. Πρότεινε να δημιουργηθούν 4 με 7 μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμάτων με αερόβια μηχανική βιολογική επεξεργασία και κομποστοποίηση με κόστος περίπου 65 ευρώ ανά τόνο.

Ο χημικός μηχανικός Ευστράτιος Καλογήρου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, φορέα που προωθεί την καύση απορριμμάτων, έφερε παραδείγματα που υποστηρίζουν την μέθοδο της καύσης. Βασικό του επιχείρημα ήταν ότι η καύση περισσότερο παράγει ενέργεια παρά την χρησιμοποιεί.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος οικολογικών οργανώσεων Φίλιππος Κυρκίτσος τάχθηκε κατά της καύσης, επισημαίνοντας ότι αυτή η μέθοδος εγκαταλείπεται διεθνώς εξαιτίας των περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλεί. Πρότεινε ένα πρόγραμμα που μειώνει δραστικά τα υπολείμματα απορριμμάτων προς υγειονομική ταφή μέσω επαναχρησιμοποίησης υλικών και κομποστοποίησης. Επίσης υποστήριξε την δημιουργία πολλών και μικρών μονάδων ανακύκλωσης υλικών.

Ads

Την ανακύκλωση – κομποστοποίηση σε κινητές μονάδες παρουσίασε ο Θ. Ρέντζος της εταιρείας RAM. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων και κομποστοποίηση των οργανικών (φλούδες, αποφάγια κ.λ.π). το κόστος φθάνει περίπου στα 70 ευρώ τον τόνο και μένει ένα υπόλειμμα περίπου στο 15% του αρχικού υλικού.

Την μέθοδο της αεριοποίησης που υπόσχεται μηδέν υπόλειμμα υποστήριξε η δόκτωρ Σοφία Μπεθάνη. Με τη διαδικασία αυτή παράγεται ένα υλικό σαν χαλίκι, που μπορεί να χρησιμεύσει στην οικοδομή. Δεν ανέφερε όμως αναλυτικά στοιχεία κόστους.

Μια ελληνική πατέντα παρουσίασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Soukos Robots από τη Λάρισα. Ο κ. Σούκος υποστήριξε πως η μέθοδός του ανακυκλώνει ακόμη και τους υδρατμούς των απορριμάτων.