Οι ζωοφιλικές οργανώσεις της Ελβετίας μετέτρεψαν σε λαϊκό ζήτημα την απόκτηση συνταγματικού δικαιώματος των ζώων να χαίρουν υπεράσπισης στο δικαστήριο. Έτσι, οι Ελβετοί ψηφοφόροι των 26 καντονιών στις 7 Μαρτίου θα πάνε στις κάλπες για να αποφασίσουν ποια καντόνια θα έχουν ειδικούς εκπροσώπους κατοικίδιων ζώων ή αγροκτημάτων στο δικαστήριο.

Ads

Η πρωτοβουλία είναι μία από τις πολλές, που καλείται να ψηφίσει το εκλογικό σώμα κάθε χρόνο χάρη του μοναδικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, που ισχύει στην Ελβετία και το οποίο επιτρέπει στον καθένα να θέτει σε ψηφοφορία μία πρόταση αρκεί να έχει συλλέξει αρκετές υπογραφές σε μία αίτηση. Σε ετήσιες μελέτες για την κοινή γνώμη, που διενεργούνται από την Credit Suisse φαίνεται ότι η δημοκρατία είναι πιο αντιπροσωπευτική της Ελβετίας από την σοκολάτα, τα ρολόγια και τις τράπεζες.

Οι δύο πυλώνες αυτής της μακραίωνης εκλογικής παράδοσης είναι οι «πρωτοβουλίες» και τα δημοψηφίσματα. Μία «πρωτοβουλία» είναι μία προτεινόμενη τροποποίηση στο σύνταγμα, η οποία μπορεί να τεθεί σε εθνική ψηφοφορία με μόνη προϋπόθεση τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών (η πρωτοβουλία των δικηγόρων- ζώων σύλλεξε 144.000 υπογραφές). Το δημοψήφισμα, που απαιτεί 50.000 υπογραφές, αφορά την έγκριση ή την απόρριψη νόμων, που συντάσσονται από το Κοινοβούλιο όπως όταν ο λαός ενέκρινε συντριπτικά την απόφαση ανανέωσης του προγράμματος διανομής ηρωίνης, το 2008.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μάθει να προσαρμόζεται και να ζει με αυτό το σύστημα, που βέβαια δεν της δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα αφού τουλάχιστον το μισό εκλογικό σώμα είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις της.

Ads

Άμεση Δημοκρατία και Μετανάστες

Παρ’όλα αυτά, πέρυσι το Swiss People’s Party (SVP) υποστήριξε μία πρωτοβουλία για την κατάργηση της ανέγερσης μιναρέδων, που εγκρίθηκε από περισσότερο από το 57% των ψηφοφόρων, αλλά Μουσουλμανικές οργανώσεις σκέφτονται να κάνουν προσφυγή στο δικαστήριο.

Το ελβετικό κοινοβούλιο μπορεί να κρίνει άκυρη μία απόφαση μόνο εάν αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, περίπτωση, που ίσχυσε το 1996 όταν οι εμποδίστηκε μία πρόταση του SVP, που ζητούσε την αποπομπή των αιτούντων στην χώρα καταγωγής τους.

Ένα άλλο πρόβλημα σύμφωνα με τον Georg Lutz, ειδικό πολιτειολόγο στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών της Λοζάνη είναι ότι «ακόμη και τα πιο γελοία ζητήματα μπορούν να ανατίθενται στο εκλογικό σώμα, όπως το 1996 σχετικά με την κατάργηση των ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων για τους χώρους πάρκινγκ». Άλλωστε, κάποτε προτάθηκε και η κατεδάφιση των Άλπεων έτσι ώστε οι Ελβετοί να μπορούν ν βλέπουν τον ωκεανό.

Πέρα από πλάκα, οι Ελβετία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες στην Ευρώπη. Πράγματι, ακόμη και η πρωτοβουλία της «κατάργησης των μιναρέδων», που είχε πολιτικό βάρος, προσέλκυσε μόνο το 55% του εκλογικού σώματος.

Παρ΄ότι η πρόταση για τους δικηγόρους-ζώων δεν φαίνεται σε όλους επιπόλαια, η κυβέρνηση είναι ενάντια γιατί τα καντόνια είναι ήδη νομικά υποχρεωμένα να διαθέτουν αρμόδιο γραφείο για την κακοποίηση ζώων και οι κτηνοτροφικές ενώσεις φοβούνται ότι θα τους ασκείται ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος.

Πηγή:TIME