Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας, αρμόδιος για το περιβάλλον, για το κτίριο-πύργο Κονοφάγου που βρίσκεται στο Τεχνολογικό – Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου και μέσα στο οποίο είναι αποθηκευμένα από το 1960 150 τόνοι απόβλητα.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», αφορμή για την έρευνα ήταν δημοσιεύματα αλλά και έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το κτίριο, το οποίο είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του `60, με πρωτοβουλία τού τότε πρύτανη του Πολυτεχνείου Κ. Κονοφάγου, για να λειτουργήσει ως πύργος-παγίδα των επικίνδυνων καπναερίων.

Τα απόβλητα που είναι αποθηκευμένα σε βαρέλια στο κτίριο, προέρχονται από τα παλιά ορυχεία και σε περίπτωση σεισμού, υπάρχει ενδεχόμενο να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, απειλώντας τις ζωές των κατοίκων της Αττικής. Στη σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου, επισημαίνεται ότι από τους 150 τόνους τοξικών ουσιών, μεγάλη ποσότητα είναι αρσενικό στη μορφή οξειδίου, το οποίο είναι τόσο επιβλαβές, ώστε αρκεί 0,1 του γραμμαρίου για τον θάνατο ενός ενηλίκου.

Ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος διερευνά εάν έχουν διαπραχτεί αδικήματα, όπως έκθεση ανθρώπων σε κίνδυνο, παράβαση καθήκοντος και άλλα. Σκοπός της δικαστικής έρευνας, είναι μεταξύ άλλων να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται και γιατί, ενώ υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, δεν μεταφέρονται τα επικίνδυνα τοξικά σε άλλο χώρο φύλαξης, ο οποίος -σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ- υπάρχει ήδη μέσα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από τη γη, διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ έχει δυναμικότητα 5.000 τόνων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα η σχετική δικογραφία.

Ads