Από την προγούμενη Τετάρτη έως σήμερα 217 τόνοι πετρελαίου έχουν χυθεί στη Βόρεια Θάλασσα λόγω διαρροής σε εξέδρα του ομίλου SHELL στα ανοικτά της Σκωτίας. Εχθές η εταιρεία ανακοίνωσε την ύπαρξη και δεύτερου ρήγματος στην εξέδρα.

Ads

Εκπρόσωπος του πετρελαϊκού ομίλου δήλωσε ότι το δεύτερο ρήγμα βρίσκεται σε δυσπόσιτο σημείο όπου υπάρχει πολύπλοκή θαλάσσια χλωρίδα. Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει δώσει στοιχεία για το μέγεθος της διαρροής στο δεύτερο ρήγμα.
Το Ταμείο Αρωγής Άγριας Φύσης (WWF) ζητά να πραγματοποιηθεί διεθνής έλεγχος από ανεξάρτητο οργανισμό προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές διαστάσεις του ατυχήματος.

Η Greenpeace άσκησε κριτική στην τακτική ενημέρωσης του πετρελαϊκού ομίλου ενώ παράλληλα τόνισε ότι το δεύτερο ρήγμα αποδεικνύει ότι δεν ευσταθούν οι διαβεβαιώσεις της Shell πως «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση, ο πετρελαϊκός όμιλος πρέπει «να ανοίξει τα χαρτιά του και να μας πει πραγματικά πόσο πετρέλαιο διαρρέει στη θάλασσα».

Η Greenpeace Γερμανίας παρακολουθεί καθημερινά τις εργασίες στην εξέδρα και τη διαρροή πετρελαίου με ελικοφόρο. Οικολογικές οργανώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και ακτιβιστές στη Σκωτία και στη Γερμανία βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς δεν εμπιστεύονται καθόλου τις δηλώσεις της Shell. Ταυτόχρονα προετοιμάζονται για πιθανές επιπτώσεις στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές.

Ads