Μόνο εφόσον υπάρξουν διασφαλίσεις ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως η πρόσφατη με τη διαρροή πετρελαίου από εξέδρα άντλησης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, θα συνεχισθούν οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου, διεμήνυσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας τη σύσταση διακομματικής ερευνητικής επιτροπής.

Ads

Η επιτροπή που θα ερευνήσει το πρόσφατο ατύχημα, όπως υπογράμμισε ο Ομπάμα, ενώσο θα ασκεί πιέσεις στις υπεύθυνες για τη διαρροή εταιρείες -ΒΡ, Halliburton, Transocean Ltd-θα αναζητήσει παράλληλα ευθύνες και στην Ουάσιγκτον για την επίβλεψη των επιδιορθώσεων. Επεσήμανε ακόμα η επιτροπή δε θα παρακωλύσει όποια υφιστάμενη, ή μελλοντική έρευνα για αστικές, ή εγκληματικές ευθύνες που σχετίζονται με την καταστροφή.

Με την αγανάκτηση για την καταστροφή να εντείνεται και τις πολιτικές ευθύνες για το γεγονός να συσσωρεύονται, ο Ομπάμα ανακοίνωσε τον διορισμό του δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπομπ Γκρέιχαμ και του πρώην υπεύθυνου της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας Ουΐλιαμ Ράιλι ως συμπροεδρευόντων της δικομματικής επιτροπής, η οποία οφείλει να συντάξει αναφορά εντός ενός εξαμήνου.

Ο Ομπάμα διόρισε τους δύο άνδρες για να ηγηθούν μίας ομάδας κατά τα πρότυπα προηγούμενων επιτροπών που έχουν διερευνήσει γεγονότα όπως η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ το 1986.

Ads

«Η καταστροφή αυτή είναι άνευ προηγουμένου και παρουσιάζει μία σειρά από νέες προκλήσεις τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ομπάμα και τόνισε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ψαράδες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τις μικρές επιχειρήσεις και όλους εκείνους που εξαρτώνται από αυτές».

Ακόμα, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η κυβέρνησή του έχει αποστείλει 1.100 σκάφη, 24.000 ανθρώπους και έχει αναπτύξει 600 χλμ αποτρεπτικών φραγμάτων στον Κόλπο του Μεξικού για να παρεμποδίσει την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας.