Η Συμφωνία του «τριπλού 20» για την κλιματική αλλαγή υπογράφηκε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλες, προκαλώντας αντικρουόμενες αντιδράσεις.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν:

Ads

• Να μειώσουν κατά 20% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως το 2020

• Να αυξήσουν κατά 20% τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως το 2020

• Να μειώσουν κατά 20% την ενεργειακή κατανάλωση, ως το 2020

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του. «Αυτό που συμβαίνει είναι ιστορικό, δεν υπάρχει άλλη ήπειρος στον κόσμο που να έχει εφοδιαστεί με τόσο καταναγκαστικούς κανονισμούς, όσο αυτοί που υιοθετήσαμε ομόφωνα», δήλωσε.

Πράγματι, η υπογραφή τελικής συμφωνίας κινδύνευσε πολλές φορές να ναυαγήσει. Αιτία της αβεβαιότητας ήταν η Ιταλία, η Πολωνία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απείλησαν να ασκήσουν βέτο, διότι η οικονομία τους εξαρτάται κατά βάση, από το ρυπογόνο λιθάνθρακα.

«Εκπτώσεις» στους περιβαλλοντικούς στόχους

Σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό των ηγετών, οι αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν απαισιόδοξες.

Στην ανακοίνωσή της η Greenpeace αποκάλεσε «ντροπή για τους ηγέτες» το πακέτο για το κλίμα. Τονίζει πως τα 2/3 της προβλεπόμενης μείωσης των ρύπων, στην πραγματικότητα είναι πλασματικά! Αυτό συμβαίνει διότι δεν πρόκειται για πραγματική μείωση των ρύπων, αλλά για απλή σύσταση μίας «αγοράς δικαιωμάτων ρύπανσης».

Πράγματι, το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει πως από το 2013 τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βαριές βιομηχανίες θα πρέπει να αγοράζουν μέσω…πλειστηριασμών τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Τα δικαιώματα παραγωγής ρύπων, μέχρι σήμερα μοιράζονταν δωρεάν, κατά συνέπεια τα νέα μέτρα αποτελούν κάποια πρόοδο, όχι όμως και αρκετή.

Επιπλέον, η κατασκευαστική βιομηχανία σε όλη την ΕΕ, καθώς και η Πολωνία και οι οκτώ ακόμα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα εξαιρεθούν μέχρι το 2020 και θα συνεχίσουν να παίρνουν δωρεάν το 70% των δικαιωμάτων εκπομπής. Οι εκπτώσεις θα λήξουν οριστικά το 2020.

Αισιοδοξία και από το Πόζναν

Την ίδια ώρα, στο Πόζναν της Πολωνίας, η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή δίνει νέες ελπίδες για την επίτευξη μίας διεθνούς συνθήκης στην Κοπεγχάγη το 2009. Εξέχοντα ρόλο διαδραμάτισε το Μεξικό, το οποίο εξήγγειλε την πρόθεσή του να προβεί σε δραστικές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κάλεσε και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες να το ακολουθήσουν.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία, μέχρι να υπογραφεί διεθνής συνθήκη, το μέλλον του πλανήτη είναι αβέβαιο, όπως δήλωσε από το Πόζναν ο κ. Κέρρυ, πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για θέματα περιβάλλοντος.