Εκτός της ενεργειακής ανάπτυξης με το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» μένουν περίπου 4.000.000 κτίρια, καθιστώντας αβέβαια την αποτελεσματικότητα της πράσινης αυτής πολιτικής αφού εν τέλει φαίνεται ότι απευθύνεται σε μερικές χιλιάδες κτίρια, τονίζει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ads

«Αν και προβλέπονται φοροαπαλλαγές (για τις εκτός προγράμματος κατοικίες) εντούτοις είναι ιδιαίτερα ανεπαρκείς (έκπτωση φόρου 30% από το φορολογητέο εισόδημα, από 20% που ισχύει σήμερα) και επίσης είναι κοινωνικά άδικες γιατί ευνοούν τα υψηλότερα εισοδήματα», επισημαίνει η οργάνωση.

Δεν είναι δυνατόν, λέει ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της οργάνωσης Τάκης Γρηγορίου, το υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ως οικονομικό κίνητρο την επιστροφή 50-80 ευρώ για έναν καλό ηλιακό θερμοσίφωνα που κοστίζει π.χ. 1.000 ευρώ. Έτσι, ούτε πράσινες θέσεις εργασίας δημιουργούνται ούτε και την αγορά ουσιαστικά «θερμαίνει» σε εύρος χρόνου το ποσό που διατίθεται (200.000 ευρώ), γιατί έχει ημερομηνία λήξης.

Η Greenpeace θέτει τα δικά της ερωτήματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η εφαρμογή του προγράμματος, όταν:

Ads

-Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του είναι συγκεκριμένος μηχανισμός (π.χ. ενεργειακοί επιθεωρητές, υπηρεσία αξιολόγησης αιτήσεων) που δεν υπάρχει ακόμη και δεν είναι γνωστό αν θα είναι έτοιμος εντός τριμήνου.
-Η γραφειοκρατία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα που μπορεί ακόμα και να ακυρώσει το έργο.