«Ιδρώτα και αίμα θέλει η πρόληψη, προκειμένου να μη χρειαστεί ιδρώτας, αίμα και δάκρυα μετά, στην καταστολή ». Τα λόγια του δημάρχου Πεντέλης κ. Δημήτρη Στεργίου είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στα εναπομείναντα δάση της Αττικής. Περιοχές που κάποτε είχαν έντονη βλάστηση έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, με τα μοναδικά φυτά να είναι οι θάμνοι. « Η Αττική είναι πάντα η υπ΄ αριθμόν ένα υποψήφια για πυρκαγιά, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκώνόσο και λόγω των πιέσεων για καινούργια οικοδομήσιμη έκταση » τονίζει ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς παραδέχονται τα προβλήματα που υπάρχουν, επικαλούνται όμως κακό συντονισμό, επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων οργανισμών και, κυρίως, έλλειψη πόρων.

Ads

Από το Βήμα της Κυριακής της 1/8/2010

Στον αντίποδα, είναι παρήγορο ότι τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, οι πολίτες ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σε θέματα δασοπροστασίας. « O εθελοντισμός είναι καλός αλλά οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια από την πλευρά του κράτους. Η κινητοποίηση των πολιτών είναι ο ένας στόχος. Οι άλλοι στόχοι θα έπρεπε να είναι η οργανωμένη αναδάσωση των διπλοκαμένων περιοχών και οι προληπτικές δράσεις. Δυστυχώς η δασική υπηρεσία έχει έλλειψη πόρων και προσωπικού. Είναι λάθος να δίνονται κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη δασοπροστασία, όταν μάλιστα ξέρουμε πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται. Εχω σημειώσει περιπτώσεις όπου για μια εργασία καθαρίσματος από ξερόχορτα, κάποιος δήμος την είχε κοστολογήσει 2.000 ευρώ το στρέμμα, τέσσερις φορές περισσότερο από όσο το κοστολογούσε η δασική υπηρεσία» επισημαίνει ο κ. Μπόκαρης.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Φύλαξη μεν,«Ελ Πάσο» δε

Το βουνό εποπτεύεται από τους περίπου 30 υπαλλήλους και τους 15 εθελοντές του Περιβαλλοντολογικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ). «Το όρος Αιγάλεω είναι το τελευταίο φυσικό απόθεμα μιας έντονα υποβαθμισμένης περιοχής. Για μας είναι υπόθεση ζωής» δηλών ει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ ΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχ άλης. Πράγματι, τα ξερά χόρτα έχουν πεταχθεί, ενώ οδηγώντας προς την κορυφή του βουνού,σταμα τάμε για έλεγχο στο φυλάκιο της ΠΕΣΥΔΑΠ.Πεταμέν α σκουπίδια και μπάζα δίπλα στον δρόμο,μέσα στο δάσος, μπορούν να γίνουν το προσάναμμα για μια νέα πυρκαγιά.

Ads

«Η δασοπροστασία στο Αιγάλεω είναι δύσκολη υπόθεση. Πρόκειται για ένα μικρό Ελ Πάσο, υπάρχουν παρά πολλοί ασυνείδητοι που προσπαθούν να πετάξουν μπάζα, η πρόσβαση είναι εύκολη, ενώ πολλές φορές εγκαθίστανται στο βουνό κατασκηνώσεις Αθίγγανων που καίνε καλώδια, μαγειρεύουν υπαίθρια και γενικά καταστρέφουν το φυσικό τοπίο» επισημαίνει ο κ. Γουρδομιχάλης. Κατά καιρούς εντοπίζουμε διάφορα τέτοια περιστατικά και ειδοποιούμε τις αρχές.

Η κινητοποίηση των πολιτών είναι το βασικό στοίχημα για τον ΠΕΣΥΔΑΠ, που χρηματοδοτείται από 22 δήμους της Δυτικής Αθήνας. Αν οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίσουν και αγαπήσουν το μέρος, θα είναι και πιο αποφασισμένοι να το υπερασπιστούν απέναντι σε φωτιές και καταπατητές.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Μάχη με τους καταπατητές

Το κομμάτι του βουνού που εποπτεύεται από την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας της Καισαριανής είναι ιδιαιτέρως προσεγμένο.Οι πυροφύλακες είναι στις θέσεις τους στα φυλάκια,τα ξερά χόρτα έχουν καθαριστεί,τα μονοπάτια που επιτρέπουν την πρόσβαση στους πυροσβέστες σε περίπτωση που συμβεί κάτι είναι σε καλή κατάσταση.Στην Εθελοντική Ομάδα της Δασοπροστασίας που υπάρχει από το 1985 δραστηριοποιούνται περίπου 165 πολίτες. «Ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής,αρκεί να συνεισφέρει με μια 3ωρη περιπολία την εβδομάδα» δηλώνει ο επικεφαλής της Ομάδας κ. Σάκης Εξαρχόπουλος, (φωτογραφία κάτω). «Εμείς δρούμε προληπτικά,επανδρώνουμε τα παρατηρητήρια,κάνουμε πεζές περιπολίες,αν χρειαστεί κάνουμε μια πρώτη προσβολή της πυρκαγιάς. Φυσικά αν η φωτιά επεκταθεί είναι κυρίως αρμοδιότητα της πυροσβεστικής με την οποία συνεργαζόμαστε πολύ καλά».

Οι εθελοντικές ομάδες που προστατεύουν τον Υμηττό δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μάζεμα των σκουπιδιών.Τα πλαστικά μπορεί να αποτελέσουν ένα άριστο προσάναμμα για οποιονδήποτε ασυνείδητο ή εμπρηστή.Επιπλέον,σύμφωνα με τον κ. Εξαρχόπουλο,«τα μπάζα και τα σκουπίδια είναι το πρώτο βήμα των καταπατητών.Βρωμίζουν συστηματικά μια περιοχή για να την υποβαθμίσουν.Ο κόσμος σταματά να ενδιαφέρεται για ένα μέρος που το θεωρεί σκουπιδότοπο,οπότε αν αργότερα καεί,η καταπάτησή της δεν συναντά μεγάλες αντιδράσεις».

ΠΕΝΤΕΛΗ
Ανενόχλητοι σαν…εμπρηστές

Η Πεντέλη σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζεται πυρασφάλεια αφού θα έχει καεί ολόκληρη. «Μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά, έχουμε το παράδοξο να υπάρχουν πιο πολλά δέντρα στην κατοικημένη περιοχή παρά στο βουνό» δηλώνει ο δήμαρχος Πεντέλης κ.Δ.Στεργίου.

«Θεωρώ ότι όλες οι στρατηγικές κατασταλτικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών έχουν αποτύχει, πρέπει να στραφούμε στην πρόληψη.Είναι απαράδεκτο σε μέρες με βαθμό επιφυλακής 4, τα πυροσβεστικά οχήματα να βρίσκονται στους όρχους και όχι μέσα στα δάση» συμπληρώνει.

Γεγονός είναι ότι ύστερα από δύο ώρες οδήγησης μέσα σε δασικούς χωματόδρομους ντυμένοι «εμπρηστές»,με μαύρη εντούρο μηχανή και κράνος,ουδείς μας ενόχλησε ή αναρωτήθηκε για την παρουσία μας εκεί. «Δυστυχώς έχουν μειωθεί τα χρήματα για την πυρασφάλεια.Ετσι φέτος ανοίξαμε μόνο το ένα φυλάκιο από τα τέσσερα» παραδέχεται ο δήμαρχος,που πάντως θεωρεί ότι «το σημαντικό είναι να προχωρήσει οργανωμένα η αναδάσωση της περιοχής,κάτι που απαιτεί σχέδιο και κονδύλια».

Το όρος Πεντελικό έχει εδώ και πολύ καιρό μετατραπεί στον ημιεπίσημο μπαζότοπο της Αθήνας.«Σκεφτείτε ότι ο δήμος μας περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση,προσβάσιμη στον καθένα, δεν έχουμε τις δυνατότητες να τα απομακρύνουμε μόνοι.Προσωπικά έχω παράπονα από τις κρατικές αρχές.Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος» τονίζει ο κ.Στεργίου.