To συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της ActionAid «Countries for sale?» για το πώς οι πλούσιες χώρες και μεγάλες εταιρείες εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τον πλούτο της Αφρικής με παράδειγμα τη Μοζαμβίκη, θα προβληθεί στο Μικρόκοσμο την Πέμπτη 3 Απριλίου στις 20.15. Μετά την προβολή θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δύο από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, ακτιβιστές από τη Μοζαμβίκη που έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες εταιρείες για να υπερασπιστούν τη γη τους.

Ads

 
Γυρισμένο σε μια από τις πιο όμορφες χώρες της Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, το ντοκιμαντέρ «Countries for sale?» της ActionAid Ελλάς αποτυπώνει τις προσπάθειες των ανθρώπων να κρατήσουν τη γη τους έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες που συνεργάζονται με την τοπική κυβέρνηση για να αρπάξουν τη γη των φτωχών αγροτών με ελάχιστα χρήματα και χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Την ίδια στιγμή οι αποφάσεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες καταστρέφουν τη ζωή τους.
 
Η Rebeca Mabui, αγρότισσα από τη Μοζαμβίκη λέει: «Έπρεπε να φτάσω ως τις Βρυξέλλες για να καταλάβω πώς οι αποφάσεις της ΕΕ οδήγησαν στο να χάσω τη γη μου. Όμως, υπάρχει ελπίδα. Ίσως να μην είναι τα παιδιά μου, ούτε τα εγγόνια μου θα δουν την αλλαγή, αλλά κάποιοι στο μέλλον θα τη δουν. Με τον ίδιο τρόπο που ούτε οι παππούδες, ούτε οι γονείς μου δεν ήταν τόσο ενδυναμωμένοι όσο είμαι εγώ, που στέκομαι τώρα εδώ».
 
Ο Amade Sucá, Διευθυντής της ActionAid Μοζαμβίκης και ειδικός στα αγροτικά θέματα δήλωσε: «Αυτό που βιώνουμε στη Μοζαμβίκη είναι μόνο ένα μέρος ενός τεράστιου προβλήματος που επηρεάζει ολόκληρη την Αφρική. Οι αποφάσεις της Ευρώπης επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση εκεί. Όμως, αυτό δεν μας σταματά και πιέζουμε τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τις μεγάλες εταιρείες να προστατεύουν τα δικαιώματα των πιο φτωχών και να μην παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς».
 
«Κοινοί οι αγώνες στην Ελλάδα και στον κόσμο ενάντια στην αρπαγή της γης και των πόρων από πολυεθνικές» επισημαίνει ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης «Οι ομοιότητες με τη σύγχρονη πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στην περίπτωση των Σκουριών και του νερού της Θεσσαλονίκης είναι προφανείς» σημειώνει ο Κρίτων Αρσένης. Στο ντοκιμαντέρ ο ευρωβουλευτής μαζί με την αποστολή της Action Aid περιηγείται στις περιοχές της Μοζαμβίκης, μιλά με τους κάτοικους που εκδιώκονται και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες και πως αυτές επηρεάζουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
INFO
Countries for sale?
Πέμπτη 3 Απριλίου στις 20.15
Μικρόκοσμος, Συγγρού 106, κοντά στο μετρό Συγγρού – Φιξ.
Είσοδος δωρεάν
Για κράτηση θέσεων τηλεφωνήστε στο 801 11 900 800