Χιλιάδες νεκρά και ημιθανή ψάρια υπάρχουν μέσα στον ταμιευτήρια στη λίμνη Κάρλα, σε ένα μήκος 5 χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που συμβαίνει τέτοιου είδους οικολογική καταστροφή.

Ads

Σε πολλά σημεία, ειδικά κοντά στα τοιχώματα των αντλιοστασίων, οι ποσότητες των νεκρών ψαριών ήταν μεγαλύτερες, ενώ σε αρκετά σημεία της λίμνης το νερό ήταν γεμάτο αφρούς και φερτές ύλες.

Όπως αναφέρει ο Σκάι, υπάλληλοι της νομαρχίας έλαβαν δείγματα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση στην περιοχή ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις κατά το παρελθόν που σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό, οι επιστήμονες απέδωσαν τον θάνατο των ψαριών στην πτώση της θερμοκρασίας του νερού.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, το νερό της λίμνης Κάρλας θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα ποιότητας νερών για διαβίωση ψαριών, εφόσον για χρονική περίοδο12 μηνών το 95% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί δεν υπερβαίνουν τις τιμές των παραμέτρων, όπως ορίζονται από τη νομοθεσία.

Ads

Στις αρχές του έτους, νεκρά ψάρια είχαν αρχίσει να ξεβράζονται στις όχθες της λίμνης, δυο εβδομάδες μετά την ανίχνευση αμμωνίας στα νερά. Τα αποτελέσματα δειγματοληψιών από τη λίμνη, στα τέλη του Φλεβάρη, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά αφού ανιχνεύτηκε αμμωνία 2.500 έως 22.900 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάρλα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του θεσσαλικού κάμπου και αποξηράνθηκε το 1962, με την κατασκευή σήραγγας που διοχέτευε τα νερά στον Παγασητικό. Η αποξήρανση της Kάρλας επέφερε ριζικές οικολογικές και κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές στους παρακάρλιους οικισμούς.

Οι εργασίες για την ανασύσταση μέρους της λίμνης (38.000 στρεμμ. από τα 130.000 στρεμμ. της αρχικής της έκτασης) ξεκίνησαν το 1999. Από το Φεβρουάριο του 2009, άρχισε να γεμίζει η λίμνη και πάλι με νερό, αλλά και με ψάρια.