Ανεστάλη η οικοδομική άδεια της εταιρίας «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, καθώς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΚΑ διαπίστωσαν, κατά τη διάρκεια ελέγχου, σημαντικές ελλείψεις και παρατυπίες κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Συγκεκριμένα, η κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας 80.174,97 τ.μ. είχε ξεκινήσει χωρίς άδεια του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ads

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η έκταση αυτή διέπεται από ιδιαίτερο νομικό και πολεοδομικό καθεστώς από το 1968, καθώς τμήμα της καλλιεργείται, κυρίως με ελαιόδεντρα, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από πευκόφυτες εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Πολυγύρου. Στην περιοχή εντοπίζονται επίσης τρεις αρχαιολογικοί χώροι, εκ των οποίων ο ένας κηρυγμένος και οριοθετημένος.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν σημαντικές ελλείψεις και παρατυπίες κατά την έκδοση της 199/2010 οικοδομικής άδειας, ενώ συνεχίζουν τη διερεύνηση του θέματος, εστιάζοντας στο νομικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής ανάπτυξης του συνολικού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, καθώς εκκρεμούν αμφισβητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του ή την ανάγκη επικαιροποίησής του, καθώς και για την πιστοποίηση του δασικού ή μη χαρακτήρα όλων των εκτάσεων ή μέρους τους. Επίσης, ύστερα από παρέμβασή τους η Διεύθυνση Πολεοδομίας προχώρησε σε διακοπή εργασιών και στη συνέχεια σε αναστολή εκτέλεσης και ανάκληση.

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από την Πολεοδομία στις 6 Σεπτεμβρίου του 2010, ενώ είχε προηγηθεί έγγραφη παρέμβαση του συλλόγου Μηχανικών και Υπομηχανικών Χαλκιδικής προς τον τότε νομάρχη, στην οποία διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού από τα δασαρχεία του νομού και, επικαλούμενοι και δυο αποφάσεις του ΣτΕ, καλούν το νομάρχη να δώσει εντολή στις πολεοδομίες να μη ζητούν την προσκόμιση βεβαίωσης δασάρχη για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ads

Στις 18 Αυγούστου 2010, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», ο νομάρχης έστειλε έγγραφο προς τα δασαρχεία Πολύγυρου, Αρναίας και Κασσάνδρας, καθώς και στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, στο οποίο σημειώνεται ότι «για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και με γνώμονα το συμφέρον εξυπηρέτησης των πολιτών, κρίνουμε ότι δεν απαιτείται και δεν θα πρέπει να ζητείται πράξη του δασάρχη περί του μη δασικού χαρακτήρα τους, όταν ζητείται η έκδοση πολεοδομικής άδειας». Ο διευθυντής δασών έστειλε την απάντησή του ένα μήνα μετά, στην οποία αντικρούσει το σκεπτικό του νομάρχη, όμως η οικοδομική άδεια είχε ήδη εκδοθεί.