Η οικονομική επίδραση του μορατόριουμ της κυβέρνησης Ομπάμα για τις νέες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, μετά το ατύχημα της BP στον Κόλπο του Μεξικού και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή του πετρελαίου, απέχει αρκετά από τις προβλέψεις πολλών. Μεγάλα υπεράκτια ατυχήματα σε Μεξικό, Βρετανία και Αυστραλία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έδειξαν ότι η ανάπτυξη σε μεγάλα βάθη επηρεάστηκε ελάχιστα και η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται.

Ads

Στη Νορβηγία, μια χώρα με ήδη αρκετά αυστηρούς κανόνες άντλησης, το ατύχημα της BP αρχικά σόκαρε το βιομηχανικό κόσμο. Μια δημοπρασία περίπου 100 υπεράκτιων πλατφόρμων αρχικά αναβλήθηκε, αλλά τελικά μόλις 6 πλατφόρμες άντλησης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές έμειναν εκτός ορίων. Στη Νιγηρία και τη Γκάνα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την γεώτρηση σε μεγάλα βάθη, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν ουσιαστικές καθυστερήσεις στον τομέα.

«Συνολικά, η επίδραση είναι σημαντικά περιορισμένη» υπογραμμίζει ο Ρόμπερτ Τζόνστον, επικεφαλής Ενέργειας και Φυσικών Πηγών της συμβουλευτικής εταιρείας Eurasia Group. «Άλλες χώρες δεν υπερδραστηριοποιούνται σχετικά με τις εξελίξεις στον Κόλπο του Μεξικού, τουλάχιστον όχι ακόμη» προσθέτει.

Δεν είναι ότι οι ξένες κυβερνήσεις, οι νομοθέτες και οι περιβαλλοντολόγοι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους το ατύχημα, το οποίο προκάλεσε το θάνατο 11 εργαζόμενων και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Η Βρετανία έχει εντείνει τους ελέγχους στις πλατφόρμες άντλησης. Η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τους κανόνες ασφάλειας, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί ενός έτους πριν κατασταθεί υποχρεωτική. Στον Καναδά, η διαμάχη για την άντληση στον Αρκτικό Ωκεανό έχει πάρει νέες διαστάσεις.

Ads

Οι περιορισμένες, όμως, μέχρι στιγμής αντιδράσεις μπορούν να εξηγηθούν από την αυξανόμενη σημασία της άντλησης σε βαθιά νερά στα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, ιδίως σε χώρες όπως η Νορβηγία, τα προϊόντα της οποίας σημειώνουν πτώση. Από το 2006, σχεδόν τα μισά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως προέρχονται από υπεράκτιες περιοχές. Έξι εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα ή το 0,7% της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται σήμερα στις περιοχές αυτές και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2030 η συνολική πετρελαϊκή παραγωγή σε μεγάλα βάθη παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστεί.