Σε παύση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από το 2015 στο Βέλγιο συμφώνησαν οι διαπραγματευτές που διεξάγουν συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας, ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Le Soir».

Ads

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια συνεδρίασης που είχε ως θέμα την οικολογία και την αειφόρο ανάπτυξη και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Σε αυτήν, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των έξι κομμάτων, υπό την προεδρία του ηγέτη του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ‘Ελιο Ντι Ρούπο, που έχει αναλάβει το σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης, της οποίας θα τεθεί επικεφαλής το Νοέμβριο.

Η συζήτηση για την ορθότητα ή μη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας αναζωπυρώθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Το 2003, το βελγικό κοινοβούλιο είχε αποφασίσει τη σταδιακή παύση λειτουργίας των επτά βελγικών αντιδραστήρων, μόλις αυτοί θα συμπλήρωναν την ηλικία των 40 ετών.

Ads

Το 2009, η κυβέρνηση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δεδομένου ότι δεν έβρισκε τρόπο αντικατάστασης της πυρηνικής ενέργειας, ενέκρινε συμφωνία με τη διαχειρίστρια εταιρία των πυρηνικών σταθμών Electrabel (GDF Suez) για την παράταση της λειτουργίας κατά 10 χρόνια των τριών πιο παλιών αντιδραστήρων.

Ωστόσο, η πτώση της κυβέρνησης στα τέλη Απριλίου του 2010 και η πολιτική κρίση, την οποία η χώρα καλείται ως σήμερα να αντιμετωπίσει, δεν επέτρεψε στο κοινοβούλιο να δώσει ισχύ νόμου στη συμφωνία αυτή.

Παρόλο που η GDF Suez έδειχνε διατεθειμένη να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη βελγική κυβέρνηση και να επεκτείνει τις επενδύσεις της στη χώρα, ο υπουργός ενέργειας, Πολ Μανιέτ, απάντησε:

«Δεν υπαγορεύει η GDF Suez την παράταση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αλλά το βελγικό κράτος. Η GDF Suez θα κάνει ό,τι της ζητήσουμε να κάνει».