Το δάσος της Στροφιλιάς, στα σύνορα Ηλείας και Αχαϊας, προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει ορισμένους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται αναδασωτέα περιοχή του, κτίζοντας αυθαίρετα κτίσματα και αναπτύσσοντας θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ads

Στην καρδιά του δάσους συγκεκριμένα, στην περιοχή «Σαμαρέικα», έχουν εκχερσωθεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες στρέμματα δάσους, τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες. Τμήμα της έκτασης αυτής, όμως, συνολικού εμβαδού 540 στρεμμάτων, έχει κηρυχθεί αναδασωτέο σύμφωνα με αποφάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αρμόδιου Δασαρχείου Πατρών.

Το τελευταίο έχει εκδώσει περισσότερα από 60 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, τα οποία και έχουν καταστεί τελεσίδικα έπειτα από δικαστικές αποφάσεις. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επιβολή των αποφάσεων της δικαιοσύνης.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, καθώς και έντονες διαμαρτυρίες της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας.

Ads

Πηγή: Ελευθεροτυπία